Вук Драшковић = ментална катастрофа српског народа

Vuk-Draskovic-izdajnik-Azem-VlasiУторак је, како тврде београдски званичници, последњи дан до ког Србија мора да се изјасни да ли прихвата договор са Косовом.  Према незваничним најавама, у петак би требало да се одржи кључни састанак између председника Томислава Николића, премијера Ивице Дачића и потпредседника Владе Александра Вучића на којем би требало да се донесе одлука.

О томе шта за Србију значи потписивање споразума и нормализација односа са Приштином за РСЕ говори бивши министар иностраних послова Србије Вук Драшковић.

РСЕ: Александар Вучић изјављује да нам прети катастрофа у сваком погледу, каква одлука да буде донета. Ивица Дачић је рекао да је последњи дан за одговор у уторак. Делите ли  ви ту врсту осећања страха?
Драшковић: Потписивање споразума и нормализација односа између Србије и Београда није никаква катастрофа. Само када не би у Србији било људи који ће учинити све да то представе као катастрофу, који живе од мржње, од сталног увлачења народа у несрећу јер без тога они не би били тако познати бардови српског народа. Али све ће то проћи. Истинска катастрофа би била да се врата Србији затворе у будућности, а њој ће се то десити ако се прекине стратешко, економско и културно кретање ка Европи и Западу.


РСЕ: Када кажете да ће то све проћи да ли верујете да ће бити постигнут договор?

Драшковић: Ја не знам шта стоји на путу том постизању договора. Нити Александар Вучић нити ја, нити ико одговоран за чињеницу, нити је може променити, а то је да је Србији Резолуцијом 1244, Кумановским споразумом одузет и суверенитет и свака државна власт над Косовом. Дакле Косово је изгубљено. Косово је држава. Косово у овом тренутку признаје више од половине чланица УН. Нећу ја да хвалим овде једну аутистичну свест која не признаје ове чињение, која неће да Косово назове ни суседом а камоли државом, него понавља неке фразе да су тамо неке привремене институције државе Србије. То је ментална катастрофа српског народа, што се такав речник употребљава и што се народу продају лажи. На Косову је 94 одсто Албанаца. Они су према Резолуцији 1244 искористили право на своје национално самоопредељење, прогласили независност. Међународни суд у Хагу оценио је да та резолуција није у супротности ни Резолуцији 1244 ни међународном праву, према томе Косово је држава. Лековито ће бити и добро и за српски народ на Косову и српски народ овде, да се подхитно потпише тај споразум о нормализацији односа између Србије и Косова.


РСЕ: Поставља се питање каква корист од споразума ако он не може бити примењен? Вучић је у среду рекао да се не може предвидети реакција Срба на северу.

Драшковић: На северу Косова има 90 одсто сиротиње којој је више догорело, од зулума, од беде, од јада, од нерада… Не може цела Србија да буде талац неколико стотина људи на северу Косова којима је српство професија, најуноснији посао. Десет милијарди еура је Србија у последњих 10 година потрошила за Косово. Највећи проблем тамо су ти људи и те Милошевићеве службе безбедности које су се ту склониле. Неформално, а заправо покушаће да изазову можда неку несрећу или сеобу или сукоб са КФОР-ом…

РСЕ: Мислите ли да су оно што су били захтеви Београда за неприсуство војске Косова у српским срединама или питања извршне власти да је то било превише?
Драшковић: Не знам уопште одакле тај захтев да не буде војска. Шта ће војска по неким селима? Мислим да је направљена грешка у конструкцији захтева, а реч је о заједници српских општина, од које се покушала направити некаква засебна власт. Ако ви тражите за заједницу српских општина, дакле за неко удружење општина, полицијску, судску, имовинску власт онда је нормално да је не можете добити. Требало је по мени прихватити Ахтисаријев документ. Албанци су га прихватили, и тражити за српске општине на Косову где год је то могуће побољшање Ахтисаријевог плана. И ништа више.

Требало се, рецимо, борити за то да север, јер је територијално компактан пошто по Ахтисарију има и свој првостепени суд, да има и Апелациони, дакле другостепени суд. Тај суд прати етничку структуру становништва што значи 80 одсто Срба, 80 одсто судија. Све општине имају општинску полицију и она прати етничку структуру. И командире општинских полиција постављају председници општина.

Требало је грађанима Србије предочити каква права по Ахтисарију и по косовским законима имају општине на Косову а каква у Србији. Друга је ствар што су Албанци то прихватили под притиском запада и што много тога настоје да не примене и много тога не примењују. А зашто не примењују, па кажу Србија то не признаје. И Србија каже – ми не признајемо Ахтисаријев план.

РСЕ: Која је кочница да се прихвати план? Да ли је то Александар Вучић, Томислав Николић…
Драшковић: Видели сте јуче реакцију ко малтене није прославио јавно изговоривши да је велика срећа што се окрећемо од Европе, што неће бити датума, што се окрећемо мајци Русији..

РСЕ: Они који тако говоре су ипак у опозицији.
Драшковић: Хоћемо рећи да нам је Црква у опозицији? Коме је Црква у опозицји?

РСЕ: Питам вас који су то политички фактори који су на власти а усмерени су ка тој опцији?
Драшковић: Мислим да треба учинити све да се наредних дан-два донесе одлука о потписивању јер би све друго била катастрофа. И бавити се било којим другим питањима који би могли довести у опасност ову одлуку – нећу.

Радио Слободна Европа / СРБИ НА ОКУП