Код полицајца пронађен оригинал Дејтонског споразума

 Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

ПАЛЕ – Инспектори Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске ухапсили су Жељка Кунтоша након што су у претресу његове куће на Палама пронашли оригиналнну верзију Дејтонског мировног споразума на енглеском језику.

Како сазнају „Новости“ ради се о припаднику МУП-а РС који је у време потписивања Дејтонског споразума радио као обезбеђење и био у пратњи Алексе Бухе, тадашњег министра спољних послова Републике Српске који је учествовао у свим мировним преговорима у име РС. Кунтош и дан данас ради као пратилац штићених личности и активан је у служби.

– Осумњичени Жељко Кунтош ухапшен је због постојања могућности трговине утицајем и злоупотребе – наводе у МУП РС.

Након хапшења и претреса стана Кунтош ће бити превезен у Бањалуку на криминалистичку обраду, а о даљим активностима одлучиваће Републичко јавно тужилаштво РС.

Занимљиво је да се ради о оригиналном примерку Дејтонског споразума, изворно написаном на енглеском језику, а чији је превод свака страна у БиХ тумачила на свој начин, а који је напрасно нестао пре десетак година.

Године 2008. била је покренута истрага о његовом нестанку, али је обустављена због застаре. Тадашњи председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић тврдио је да је оригинал нестао из архива Председништва БиХ па је посредством Амбасаде Француске 2009. године у БиХ достављена оверена копија.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић у августу је рекао да Србија нема оригинал Дејтонског мировног споразума, а да је након 5. октобра 2000. године нестао и папир на којем је бивши амерички изасланик Ричард Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност самопроглашеног Косова.

Горан Свилановић, министар спољних послова Србије у време ДОС-а, радније је изјавио да оригинал Дејтонског споразума није затекао када је преузео ресор 2000. године, а да су му службеници рекли да је можда изгубљен када је архива склањана за време бомбардовања 1999. године.

*

Извор: НОВОСТИ