Злочинац Тачи прети наметањем нелегалних институција силом

taci uck zlocinacБЕОГРАД – Изјава ратног злочинца Хашима Тачија да непостизање споразума са Београдом може да доведе до погоршања садашње ситуације без сумње је претећа порука Приштине, упозоравају данас војни и политички аналитичари за Танјуг.

Тачи је данас у Приштини поручио да би непостизање споразума могло да доведе „до погоршања садашње ситуације“, а шта је тачно мислио објаснио је за приштинску Трибуну, најављујући да би, уколико Београд не прихвати предлог споразума, институције Косова успоставиле власт и на северу. То решење би било најтеже за Србе, рекао је косовски премијер.

Војни аналитичар Александар Радић у тој изјави види наговештај да би, уколико не дође до споразумног решења, власти у Приштини могле покушати силом да успоставе своје институције на северу Косова.
И политички аналитичар Бранко Радун рекао је Танјугу да не сумња да је реч о претњи Србији, „како Тачија тако и оних који стоје иза њега у међународној заједници“.

Директор Форума за одговорну политику Драгомир Анђелковић каже да су Тачијеве изјаве заправо „наставак претњи које је изнео и на састанку 2. априла у Бриселу, а које сада изледају као претња агресијом на север Косова или некаквом Олујом 2“. Анђелковић је потврдио незваничне информације из делегације Београда да су управо Тачијева упозорења о наметању нелегалних косовских институција северу, уколико Београд не прихвати споразум, биле разлог „повишених тонова“ у дијалогу, односно реаговања вицепремијера Александра Вучића на Тачијев наступ.

Радић сматра да Тачи не би упућивао такве претње да му није дат сигнал од водећих сила Запада да би могло да се рачуна са наметањем решења, што не би био преседан, будући, напомиње Радић, да то није први пут да се Србији у финалу неког преговарачког процеса прети силом.

Он је упозорио на опасност од безбедносне дестабилизације, па и избијања оружаних сукоба уколико би Приштина посегнула за политиком свршеног чина на северу Косова.
„Приштина то не би могла самостално да изведе без подршке САД и дела међународне заједнице. Кфор не би могао да непосредно учествује у томе, али би гарантовао немешање са стране и био пасиван у ситуацијама које бисмо ми могли описати као угрожавање Срба“, процењује Радић могући сценарио.

Такав расплет би, међутим, био неповољан и за Приштину, јер би трајно дестабилизовао односе у региону.
„Најблажи сценарио био би понављање атмосфере настале упадом јединице Росу на север Косова 2011. године, а на крају скале је могућност појаве српских оружаних формација које не би биле ни под каквом контролом Београда“, сматра Радић, који је, међутим, уверен да Влада Србије има још маневарског простора да такав сценарио избегне.

Анђелковић, међутим, сматра да такав сценарио није реалан, и да су претње рачунате на то да „уплаше“ Србију.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП