БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – ХЕРТА МИЛЕР, ЋЕРКА SS-ОВЦА

Herta Miler

У оквиру манифестација везаних за овогодишњи Сајам књига у Београду, немачка књижевница Херта Милер, добитница Нобелове награде за књижевност 2009. године, била је гост трибине у Југословенском драмском позоришту под називом „Логика 29. фебруара”, где је са са нашим књижевником и преводиоцем Иваном Ивањијем и немачким писцем Михаелом Мартенсом водила разговор о експлозији национализма на простору бивше Југославије.

Том приликом ова жена чија политичка схватања и морални кодекси о оправданости употребе насиља у решавању политичких конфликата одговарају онима које је својевремено заступала протагонисткиња Четвртог Рајха, Медлин Олбрајт, изнела је не само низ неоправданих и ничим поткрепљених оптужби против Србије везано за ратове деведесетих на овим просторима, већ је према српском народу испољила отворену, рекло би се патолошку мржњу. И према руском, такође (“Душа ме боли кад видим шта Руси раде у Украјини … Кад видим колико је људи тамо настрадало, треба дати људима оружје. То ја говорим. НАТО зато и постоји.”)(1)

Дрско замењујући тезе, говорећи о НАТО бомбардовању Србије рекла је: “Србија је сама себи нанела зло и њени грађани морају да живе са истином да су сами себи нанели патњу”(2), а за злочине на тлу бивше Југославије рекла је “У свему је учествовала и Српска православна црква“(3).

Нема потребе наводити даље изливе мржње према српском и руском народу немачке књижевнице. А било их је. Када је оно што је рекла изазвало снажно неодобравање у делу публике, али и међу њеним саговорницима, књижевница је додала да је све везано за Југославију рекла у оно време, али и да данас мисли тако, те да због тога никоме не жели да се правда.

Нема ни потребе за правдањем. Мржња не може имати оправдања. Али може имати своје узроке. Зато се треба запитати одакле толико мржње Херти Милер? Одакле јој толико моралне бескурпулозности да тако говори у земљи над којом је њен народ четри пута вршио зверства у прошлом веку? Или је разлог баш у томе што нису успели?

Одговор на питање о корену своје мржње према Србији и Русији дала нам је сама Херта Милер.

“Мој отац је био у СС јединицама. Цела та генерација је била у СС јединицама” (4) – рекла је она одговаајући на једно од питања, очигледно мислећи да су Срби довољно глупи да не знају ко су били SS-овци.

Лажете, госпођо нобеловко, гошћо Друге Србије! Можда је цела та генерација румунских Немаца(рођена је у Румунији) била у немачкој војсци, али у SS су улазили само одабрани. „Витезови злочина“. Сви су били чланови нацистичке партије, сви су морали сами да се пријаве, сви су морали да положе посебне заклетве и сви су морали да имају беспрекорно немачко порекло.

Отуда су ваше речи изречене у Београду одраз ваше мржње стечене још васпитањем у детињству од оца SS-овца, коме је мржња према Словенима била део партијске и војничке обуке. Из вас не говори књижевница која за себе отворено каже да није пацифисткиња, већ ћерка SS-овца добро упозната са оживљавањем фашизма у новом времену.

И ваша нобелова награда део је тог процеса, који подразумева да нацистичка деца освајају простор у евро-атлантској политици, култури, науци и свим другим областима. Зна се то. Као што се и зна да су све земље сараднице нацистичке Немачке на том таласу стекле своју независност (од Хрватске до Естоније). Као и да нобелова награда већ давно није признање већ начин наметања изокренутих цивилизацијских вредности.

И зато само напред, сипајте своју нацистичку мржњу. Можда ће ваше речи помоћи Србима да схвате где су кренули. А што се тиче онога што сте изрекли о Путину и Русији, мислим да вас он још увек само посматра. Није мудро да га терате да се мршти …

Пише: ДРАГАН МИЛАШИНОВИЋ

*

Извор: ФСК