СРПСКА ЛИСТА ПРОМЕНИЛА СТАВ – О ТРЕПЧИ ЋЕ РАЗГОВАРАТИ СА ХАРАДИНАЈЕМ НА „ЕКСПЕРТСКОМ“ НИВОУ

Злочинац, устоличен на место премијера тзв. “Косова” гласовима Вучић-Вулинове Српске листе, Рамуш Харадинај, ради пуном паром. Само два дана након што је Албанцима са југа Србије обећао косовски пасош, чиме је показао отворене аспирације на преосталу српску територију, он је данас предузео конкретне кораке на наставку имплементације тзв. “Закона о Трепчи”, који је самозвани “косовски парламент” усвојио 08.10.2017. године, а Вучићева влада га прогласила ништавним пар дана касније.

Након посете делу Трепче који контролишу Албанци, Харадинај је писменим путем ресорним министарствима (министарства финансија, рада и економског развоја) наложио ургенцију у примени овог Закона, а као прве кораке означио усвајање коначне верзије Статута и регистрацију нове Трепче у Агенцији за регистрацију предузећа.(1)

Добра ствар у вези са Законон о Трепчи је да он даје улогу свима. Време је да почне његова примена. Искористићемо ову прилику за интеграцију северног дела Косова. Обавезе имамо и према рударима и њиховим платама. По Закону, косовска влада је власник 80 одсто комбината“(2), поручио је Харадинај.

Да би знали о чему Харадинај говори време је да се подсетимо да је Законом о Трепчи, усвојеним пре годину дана, а који је Београд прогласио ништавним, практично промењен власнички статус Трепче који је признавао УМНИК и да је она као акционарско предузеће практично прешла у власништво тзв. “косовске владе”, која има 80 одсто деоница. Власници преосталог дела акција су радници новог предузећа. Декретом.

Такође је време да се подсетимо да се Српска листа у прошлом сазиву оштро противила усвајању Закона о Трепчи, због чега је шест месеци била замрзла своје учешће у косовским институцијама. Садашњи сазив Српске листе, на челу са Гораном Ракићем, више не мисли тако, већ сматра да је то екомско питање о коме треба разговарати.

„Желимо да сада у једном новом моменту о томе разговарамо и свакако да ће конкретно доћи пре свега од менаџмента, не од представника у политичком смислу. То је оно на чему инсистирамо, ово није политичко питање, ово треба, мора да буде економско питање и они који су експерти из ове области треба да дају своје мишљење а не ми као политичари“(3), изјавио је министар за повратак и заједнице Косова Далибор Јевтић.

Дабоме, разговарати. Са Харадинајем. На експертском нивоу. Мање-више исти људи после само годину дана потпуно су променили став о отимачком Закону о Трепчи. Или је Београд променио став. Свеједно, они су ти који су у још једном сегменту отворено преварили своје бираче. Какво економско питање може бити отимање туђег ресурса Законом који доноси политичко тело? Хајде што издају, него нам још вређају интелигенцију.

Наравно, тако политички и економски писмени какви јесу потпуно су “заборавили” и да Харадинај није тражио јавну расправу и разговоре него примену већ усвојеног Закона. Али и да је Београд тај Закон прогласио ништавним. О чему они имају ту да разговарају? И са ким?

Или ће, по већ примењеном сценарију током избора Харадинаја, они подићи руке, а Вучић ће касније изаћи да нам каже како они најбоље знају шта је у њиховом интересу и да ми одавде “не треба да им солимо памет”. И оде Трепча!

Само што у случају Трепче постоји један међу-корак. Време је да 3.000 рудара и осталих запослених Срба са севера Космета у погонима Трепче-Север кажу шта мисле о промени става Српске листе по овом питању. Шта мисле о отимачком Закону рекли су на прошлогодишњим протестним окупљањима након његовог усвајања када су званично поручили “да ће се свако доношење одлуке по питању правног статуса Трепче, без договора са запосленима и српском заједницом, сматрати ништавним и неспроводивим на територији четири општине на северу Kосова“.(4)

_________________________________

  1. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2891176/haradinaj-trazi-sprovodjenje-zakona-o-trepci.html
  2. Исто
  3. www.nspm.rs/hronika/muhamet-mustafa-kosovski-zakon-o-trepci-pretvara-ovaj-kombinat-u-moderno-preduzece-bez-bilo-kakve-diskriminacije-srbija-je-ta-koja-politizuje-pitanje-rudnika.html
  4. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/trepca-nova-ofanziva-siptara-na-srpsku-imovinu-uz-podrsku-srpskih-vlasti-2/

 

Пише: Драган МИЛАШИНОВИЋ

*

Извор: ФСК