Ђорђе Вукадиновић: О Косову се због Каталоније данас говори широм света, осим у Скупштини Србије; Седница одбора за КиМ без кворума, нису дошли чланови владајуће коалиције

О Косову се последњих дана говори широм Европе и света, због Каталоније, јединo не у Скупштини Србије, где седница Одбора за Косово и Метохију нема кворум, упозорио је данас посланик Ђорђе Вукадиновић.

Он је, после седнице Одбора за Косово и Метохију, која је одржана без кворума, јер нису дошли чланови из редова владајуће коалиције, истакао да је у многим престоницама у свету тема косовски преседан и да ли је признање независности отворило „Пандорину кутију“ и „пустило духа из боце“, а у Скупштини Србије се о том ћути.

Вукадиновић је поручио да је потребно јасно осудити чин посланика владајуће коалиције који су бојкотовали седницу одбора.

Славиша Ристић: Дрецун лично забранио члановима из владајуће коалиције да присуствују седници

Славиша Ристић, који је, као и Вукадиновић, члан посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије, оптужио је председника Одбора за Косово и Метохију Милована Дрецуна да је лично забранио члановима из владајуће коалиције да присуствују седници.

Говорећи о ситуацији на северу Косова и нападу на посланике Двери у Косовској Митровици, Ристић је констатовао да председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић добро зна ко прави инциденте, јер су то активисти његове партије.

А заправо су криминалци који тероришу грађане Косовске Митровице сво ово време, навео је Ристић, уз констатацију да то зна и косовска полиција, али и Безбедносно информативна агенција (БИА).

Ристић је додао да се, уместо тим нападима на све који мисле другачије од представника владајуће странке на северу Косова, БИА бави певачем Драганом Којићем Кебом.

Седница скупштинског одбора за Косово и Метохију, на којој треба да се расправља о уласку Српске листе у косовску владу премијера Рамуша Харадинаја, почела је данас без кворума, јер нису дошли чланови из редова владајућих странака.

Седници присуствује шест од 17 чланова одбора, а једини представник власти је председник одбора Милован Дрецун, који је позивајући се на пословник, одлучио да се седница одржи и без кворума.

Члан одбора из Српске радикалне странке Миљан Дамјановић, који је први добио реч, указао је да кворума нема зато што представници владајуће коалиције не желе да расправљају о уласку Срба у Харадинајеву владу, јер их Косово више не интересује, и запитао да ли је циљ да Србија „тихим путем“ призна Косово.

Посланик Миљан Дамјановић из Српске радикалне странке поклонио је Дрецуну заставу Косова јер, како каже, он и власти у Београду праве коалицију са злочинцем Харадинајем. Дрецун га је опоменуо због вређања председавајућег.

Несхватљиво је да данас на седници не буде било ко из Канцеларије Владе Србије за Косово, јер је ово тема од виталног значаја, констатовао је Дамјановић, који је Харадинаја назвао „коалиционим партнером“ Српске напредне странке.

 

 

 

Извор: НСПМ