Трибунал скрива Младићеве резултате?

 Фото: Танјуг /Martin Meissner

Фото: Танјуг /Martin Meissner

ИЗ притворске јединице у Схевенингену константно опструишу наше захтеве и не дају нам комплетну здравствену документацију генерала Ратка Младића. Ово, за „Новости“, тврди Младићев бранилац Бранко Лукић. Трибунал, међутим, то демантује. Из Хага поручују да је посреди неспоразум, и да је потребно одржати састанак и то разјаснити.

Адвокат Лукић наглашава да последњих девет месеци стално траже Младићеву медицинску документацију.

– Достављају нам налазе на кашичицу. Позивају се на нека бесмислена правила, траже прецизирање и одуговлаче. Шта има нејасно ако се каже дајте нам све? – наводи Лукић. – Покушавају да нас доведу у ситуацију, да кад наши лекари дођу, да немају све потребне медицинске папире и не могу да обаве одговарајући преглед. Тако њихов налаз не би био потпун и свеобухватан.

Из Трибунала су у уторак објавили да су Ратку Младићу у фебруару ове године доставили целокупну документацију из његовог здравственог картона. Кажу да је у мају прихваћен захтев заточеног генерала да му се након сваког прегледа или интервенције достављају две копије лекарског извештаја, али не кажу да ли су то и чинили. Крајем августа одбрана је тражила све скенере, доплере и остале тестове, који су рађени и држе се у електронској форми, а управа је захтевала да се изјасне на које конкретно мисле.

Трибунал на крају наводи су 26. септембра на диску обезбедили копије слика свих дијагностичких тестова који су му у притвору радили стручњаци мимо затворских лекара. Кажу и да су позвали Младићевог правног саветника да дође на састанак да се разјасне ствари и установи процедура око будућих захтева за добијање медицинске документације, али он на то још није одговорио.

*

Извор: НОВОСТИ