ТЕРОРИСТА СА ДЕДИЊА- Зашто је озлоглашени шеф Ал Фатаха добио србско држављанство указом Владе Србије!?

Судећи по овим, широј јавности, непознатим детаљима „крваве“ биографије најновијег „почасног држављанина“ Србије, господина Мухамеда Далана- у данашњој Србији је на продају све, укључујући и образ… 
…Доводећи у Србију овакве, у најмању руку контраверезне личности, под маском „инвеститора“- Вучићев режим наноси непоправљиву штету, већ ионако окрњеном угледу наше државе, да не говоримо о потенцијалним безбедносним ризицима по грађане Србије, као и о потенцијалним дипломатским споровима!?

Пише: Миодраг Новаковић

УАЕ ФАКТОР…

Код домаће јавности је, готово незапажено, прошла вест, да је Влада Србије крајем 2013, дискретно доделила држављанство „палестинском апатриду“ Мухамеду Далану, његовој петочлоној породици, и петорици других палестинских „политичких активиста“…

…Недавно је такође прошла, готово незапажено, вест да је један од оснивача „западно-обавештајно“ спонзорисаног и инструментализваног Отпора из 2000те (данас „Канваса“ са седиштем у Београду) Срђа Поповић, стављен на терористичку листу, нама „пријатељских“ Уједињених Арабских Емирата.

Зашто повезујем ове две вести- Зато што оба случаја, у позадини имају, исти „УАЕ фактор“-

Полу-отворени западни агент Срђа Поповић је у УАЕ стављен на црну листу, због илегалних активности, идентичним оним које већ спроводио широм света, за потребе америчке ЦИА-е, а то је (не)насилна смена „непоћудних“ режима широм света. Прљави прсти Срђе Поповића и других оперативаца Канваса, су умешани у такозване ненасилне смене режима широм света, од Србије 5. октобра 2000-те, до Украјине, Грузије, осујећених покушаја у Русији, Ирану, Египту, Венецуле и др…, све до најновијих субверзивних делатности у Уједињеним Арабским Емиратима. Иако су УАЕ формално пријатељи САД, очигледно је да овај високо-профилни сарадник  „Стратфора“ (медијског крила ЦИА), не би могао крене у такав подухват без аминовања Вашингтона.

Такође, Мухамед Далан, бивши озлоглашени шеф палестинских служби безбедности, лидер Ал Фатаха, и однедавно криминалац у бекству и правоснажно осуђено лице (додуше само за кривично дело увреде) у његовој родној Палестини- долази у Србију са функције специјалног „саветника за безбедност“ абсолутистичког владара УАЕ, нама добро познатог Вучићевог и Николићевог „спонзора“, Шеика Мухамеда Бин Заједа.

———————

Овде сам повукао ову паралелу, иако на први поглед, позиције ове двојице из угла УАЕ, су дијаметрално супротне – да бих нагласио чињеницу, да противно вољи грађана Србије, београдски режим постаје уточиште и база за деловање, неких врло мрачних типова, који се на овај или онај начин, повезују са терористичким и илегалним активностима широм света.

…Али оно о чему наша јавност готово ништа не зна, јесте веома мрачни, и доказано криминално-терористички карактер Мухамеда Далана, палестинског експерта (оснивача Ал Фатах „ескадрона смрти“) за политичка убиства (Далан је главни осумњичени за убиство Јасера Арафата), мучења и брутална убиства, својих опонената…, врло често у сарадњи са америчком ЦИА и израелским Мосадом.

У наставку су неки изводи из биографије особе, којој је Вучићев режим, у име највиших националних интереса, поклонио Србско држављанством, и то по декретом Владе, и потом је уселио у вилу бившег србског председника Бориса Тадића, на Дедињу…

ШТА ЗНАМО…

Неки домаћи медији су преузели са портала Данас, скраћену анализу чланка британског Гардијана (која је обрадила кључне аспекте веома критичног текста реномираног лондонског листа). Овде ћемо пренести ту анализу у изворном облику:

———————————————

Влада Србије без помпе доделила држављанство Мухамеду Далану

Београд – Влада Србије је без помпе доделила држављанство Мухамеду Далану, главном ривалу палестинског председника Махмуда Абаса и саветнику престолонаследника Абу Дабија, а аналитичари тврде да би Далан могао да употреби Србију као своју базу за покрет за свргавање вође Палестинске управе, навео је јуче угледни британски дневник Гардијан, позивајући се на податке које је обелоданила Балканска истраживачка новинарска мрежа (БИРН).

У тексту се истиче да су држављанство Србије добили Далан, чланови његове породице и петорица кључних политичких присталица. Како се прецизира, то се догодило у периоду од фебруара 2013. до јуна 2014, „показали су подаци из Службеног гласника које је објавио БИРН“. Наводи се да Влада Србије по закону може да додели држављанство на затвореној седници страним држављанима за које процени да доприносе „државним интересима, без детаљног објашњења за јавност.

Гардијан пише да је Далан наводно заслужан за обећану инвестицију Абу Дабија у Србији вредну неколико милијарди евра, односно пројекат Београд на води. У том контексту, наводи се да је влада у Београду одбила да објасни да ли је то разлог због којег су он и још 11 Палестинаца добили држављанство у протекле две године. Искусни познаваоци Блиског истока рекли су Гардијану да Далан можда планира да искористи Србију као базу за покрет против Абаса, актуелног лидера Палестинске управе. Далана, некадашњег министра унутрашњих послова Палестинске управе, многи су сматрали за очекиваног наследника Јасера Арафата, али га је Абас оптужио за корупцију и избацио из Фатаха пре четири године.

Палестинска управа покренула је поступак против Далана, који је тада живео у Уједињеним Арапским Емиратима, због наводне клевете, односно због оптужби на рачун Абасовог руководства и снага безбедности Палестинске управе на Западној обали. У марту 2014. у одсуству је осуђен на две године затвора.

Далан је јавно демантовао све оптужбе, али је одбио да одговори на питања које му је послао БИРН. Његове присталице кажу да су то монтирани политички процеси, док Абас и Палестинска управа тврде да поседују исцрпне документе о Далановом наводном кршењу закона. Абасов портпарол је рекао: „Према свим националним и међународним правилима, када неко жели да узме пасош друге земље, влада треба да провери да ли та особа има чист досије и чисту прошлост, а не само да му га уручи. Нису питали палестинску страну о његовој прошлости нити о томе да ли су те особе криминалци или не“.

Гардијан преноси наводе БИРН-а да Далан изнајмљује луксузну вилу на Дедињу „која је донедавно била резиденција Бориса Тадића, некадашњег председника Србије“, а „сређена је уочи Далановог доласка у Београд како би палестинском политичару пружила максималну безбедност“. „Влада Србије одбила је да коментарише зашто је доделила држављанство Далану, његовој породици и пријатељима“, истиче британски лист.

(Данас)

———————————-

ОНО ШТО НЕ ЗНАМО…

Британски Гардијан такође преноси мишљење бившег србског амбасадора из Египта, Душана Симеуновића- да је овај потез србске владе очигледно мотивисан економским интересима, као „знак захвалности“ за све досадашње (фантомске) инвестиције УАЕ у Србију.

Гардијан наводи- да многе европске земље, имају сличан поступак за ванредно додељивање држављанства, и да се оно омогућава углавном заслужним спортистима и великим инвеститорима- али наглашава да за такве случајеве постоје стриктни законски услови, од којих је најважнији, да се не налазе под кривичном истрагом других јурисдикција, или да нису осуђивани за криминална дела. Што у случају Мухамеда Далана, очигледно није био случај.

Интересантан је детаљ, који наводи Гардијан, да је у априлу 2013, председник Србије Томислав Николић уручио Далану „Орден Српске Заставе“, за наводне економске заслуге „Шеиковог специјалног саветника за безбедност“. Према Гардијану, канцеларија председника Србије је одбила да детаљније коментарише ову одлуку, осим што су истакли да је „Далан близак сарадник Шеика Мухамеда Бин Заједа, који је допринео инвестицијама из УАЕ.“

Оно што је вероватно још интересантније из ове анализе, а што је Данас пропустио да наведе у свом чланку, јесте саркастичан коментар Гардијана, у односу на наводне инвестиције УАЕ у србску привреду. Гардијан квалификује односе између наше две земље „контраверзним“ а велике инвестиције у милијардама евра, које наводно долазе из УАЕ, „обећаним новцем“.

Гардијан то елаборира на следећим примерима:

  • Додељивање пола државног власништва бившег ЈАТ-а (садашњег Србија Ера) привредницима из УАЕ, за практично непостојећи новац, Гардијан сматра веома проблематичним…
  • Гардијан такође наводи пример „промашене инвестиције“ УАЕ и обећаних 150 милиона евра, у државна пољопривредна добра- која су на крају свела на много мању инвестицију и накнадни „дил“ са „прорежимским тајкуном“ Војином Лазаревићем…
  • Овај водећи британски лист наводи да такође постоје многи други „папирни уговори“ између две државе, попут уговора из пољопривреде, наоружања, електронике, лука…, да би били крунисани фантомским уговором „Београд на води“, наводно вредним 2,8 милијарде евра- али истиче да на терену не постоје никакви стварни докази да су те наводне инвестиције у стварном поступку и примени. На питање амбасади УАЕ, од стране новинара БИРН-а (Балканске новинарске истраживачке мреже- на чија истраживања се овде позива Гардијан)- зашто све те наводне инвестиције нису видљиве на терену- представници УАЕ су одговорили ноншалантно да је „нормално да су пројекти тих размера одложени“ и да ће њихове инвестиције евентуално стићи у Србију!?

——————

Оно што је проблематично, нарочито са формалног становишта, јесте податак да је палестински суд на Западној обали, осудио у одсуству 2014. Мухамеда Далана на две године затвора– због наводних клевета и увреда челника постојећег режима Мухамеда Абаса. Наравно да овакве оптужбе и пресуде, које би се у већини демократских земаља, одбациле као повреда права на слободу говора и мишљења, не треба сматрати суштински значајним– али у процесу ванредног додељивања држављанства лицу које је правоснажно осуђено у матичној земљи, србски органи су имали обавезу да се бар консултују у вези „случаја Далан“, са представницима палестинске управе, са којом наша земља наводно има добре односе.

У том смислу (овом конкретном примеру), се овакав недостатак консултација и „безбедносне провере“ азиланта Мухамеда Далана, може сматрати у најмању руку политички неодговорним. Уосталом, палестински режим је и писмено захтевао објашњење од стране Српске владе, поводом случаја Далан…

Иако све указује на политичку позадину овог случаја, у својој изјави за „Јаху Њуз“, вице-премијер Србије Ивица Дачић је нагласио да су разлози додељивања држављанства Далану „чисто економски“!?

Упркос томе, што србски челници наводе Далана, као кључног човека за економску сарадњу, између Србије и УАЕ, у биографији Мухамеда Далана, нема никаквих података који указују на његову наводну економску експертизу (са изузетком „менаџмент“ дипломе са Исламског универзитета у Гази, и неколико високопрофилних случајева корупције, у које је он био умешан, и које се сматрају извором његовог личног богатства).

Поред податка да је Далан до недавно био Шеиков специјални саветник за безбедност УАЕ, арабски извори наводе да је он такође био лични саветник Мубарака Ал Нахјана, „престолонаследника“ УАЕ и команданта оружаних снага Емирата. Дакле, призната експертиза од стране УАЕ, ове у најамњу руку контраверзне личности- јесу послови државне безбедности и оружаних снага!?

…Из тог аспекта, боравак Далана у Београду би једино био разумљив са становишта, да га је УАЕ режим рецимо послао са задатком да обезбеди екстрадикцију (Емиратима), озлоглашеног западног агента Срђе Поповића (оснивача Канваса), који се већ налази на терористичкој листи УАЕ!? Али за тако нешто не би било потребе, нити логике, додељивати специјалним декретом држављанство наше државе, овом контраверзном „палестинском удбашу“!?

——————–

Оно што по писцу ових редова чини Мухамеда Далана, безбедносним ризиком за нашу земљу, и свакако продубљује политичку контраверзију сумњиво мотивисане одлуке Српске владе, да му по хитном поступку удели држављанство, јесте његов „минули рад“ као борца Ал Фатаха, и шефа државне безбедности Палестинске државе (по правној класификацији Израела: терористе – провео је 6 година у израелским затворима, да би тамо наводно постао сарадник Мосада), и његова (полу)отворена сарадња са ЦИА и другим западним службама- наравно противно интересима властитог палестинског народа….

Према писањима више арабских медија, посебно су контраверзне блиске везе, Мухамеда Далана и садашњег војног диктатора и председника Египта Абдула Фатаха ал Сисија, и египaтске обавештајне службе. Та блискост је толика, да према неким изворима диктатор Ал Сиси жели да постави Далана за шефа безбедносног појаса према Гази, да би обезбедио у интересу Израела и Египта, да његови (Даланови) сународници остану заточени у свом „палестинском конц логору“!?

Арабски извори такође наводе да је Далан био кључни човек који је обезбеђивао доток финансијске помоћи из УАЕ за потребе разних, па чак и  „терористичких“ активности (путем наводних хуманитарних фондова) Хамаса у појасу Газе- док је истовремено тесно сарађивао са израелским Мосадом и америчком ЦИА, саботирајући за њихов рачун Хамас!?

Наравно, у свим овим активностима, главни мотиви иза оваквих „двоструких и вишеструких“ улога оперативца Далана, су били углавном лични економски мотиви. Рецимо, Далан је обезбедио да на чело Палестинског центра за хуманитарно самоодржање (ФАТА) буде постављена његова супруга Џалија– наводи „Ал Акбар“, издање на енглескому свом чланку из децембра 2014. Овај медиј наводи да су се до недавно одвијали удружени напори Египта, САД и Израела, да на чело Палестинске државе доведу свог човека- Мухамеда Далана, али да су ти проспекти све „мршавији“, пошто је у палестинској јавности исувише компромитован (добро је позната његова „мрачна прошлост“).

Ипак наводе, да он има и даље доста снажно упориште у Ал Фатаху. Једини је проблем што сам Ал Фатах има све мање упоришта (и угледа) у Палестини!?

ЦИА И МОСАД“ ЧОВЕК…

Оно што практично чини Далана терористом и убицом, осведоченим западним шпијуном, који је према наводима из арабских извора такође огрезао и у финансијску корупцију, су неки мање познати детаљи његове биографије

Као тинејџер, Далан је био један од оснивача омладинског покрета „Фатах Јастребови“ у Гази. Између 1981. и 1986. израелске снаге безбедности су гаухапсиле 11 пута због командовања овом организацијом, коју је Израел класификовао као терористичку. У израелском затвору је научио да говори течно хебрејски језик, и према неким арабским аналитичарима тада је и заврбован од стране Мосада.

2007. године је у сарадњи са ЦИА организовао пропали покушај државног удара на режим Хамаса у Гази– што је резултирало тешким губицима његове Ал Фатах оружане фракције.

Након „Осло Акорда“ 1993. у аранжману америчког председника Клинтона, Далан је постављен за шефа државне безбедности у Гази.Формирао је оружане снаге јачине 20.000 људи. Тим потезом је постао „најмоћнији човек“ у Палестини. Енциклопедијски извори наводе да је у том периоду тесно сарађивао са ЦИА и Клинтоновим режимом. Толико је био моћан, да су Палестинци тада Газу „прекрстили“ у Даластан. У то време је доказано да је он био главни човек иза „Карни скандала“ када је у функцији шефа државне безбедности током 1997, 40% прихода од царина са главног „Карни прелаза“ између Палестине и Израела, преусмерио (опљачкао) на свој лични банковни рачун. Арабски медији „Википедија“ извори процењују да је Далан тада дневно пљачкао око 250.000 америчких долара (један милион Шекела). Наравно, тај његов злочин је прошао некажњен, пошто је у то време био у власти, и иза себе је имао најјачу оружану фракцију у појасу Газе.

Далан се такође доводи у везу са покушајем убиства палестинског председника владе из редова Хамаса, Исмаила Ханијеа, 14. децембра 2006, на прелази између Газе и Египта. Том приликом су наводно Даланови људи убили једног телохранитеља премијера Ханијеа, и ранили петорицу других- док је сам премијер преживео напад.

Интересантан је детаљ, да је након такозваног Хамас-Фатах примирја, потписано у Меки, 8. фебруара 2007, Далан, сада у функцији председника Савета за безбедност Палестине, организовао Ал Фатах паравојне формације јачине више хиљада људи, који су уз помоћ америчке државе војно трениране у суседним арабским земљама. Истовремено је Израел испоручио велике количине наоружања Далановом Ал Фатаху- да би се оружано обрачунао са Хамасом. Према поузданим информацијама, један велики део тих западно тренирани и наоружаних од стране Израела, герилаца, данас се бори у редовима терористичког ИСИС-а!?

————————-

У свом априлском издању 2008, чувени магазин „Венити Фер“ наводи да је након избора 2006, Далан био кључна „ЦИА фигура“ завере САД, да против демократски изабране владе Хамаса, изведе оружани државни удар. „Венити Фер“ наводи да су Американци обезбедили новац и оружје Далану, тренирали његове герилце и наредили му да изведе „војни удар“ против Хамаса- што је, као што већ знамо, резултирало у катастрофални војни пораз Ал Фатаха. Као резултат те пропале акције, која је такође разоткрила и „кукавички карактер“ Далана, јер током пропалог „војног удара“, он и други челници оружаног крила Ал Фатаха су се склонили из Газе- препустивши своје борце несрећној судбини (већина су ликвидирани, или заробљени).

Након тог инцидента , бивши палестински министар унутрашњих послова Хани ал Хасан, у свом интервјуу за Ал Џазиру је нагласио да се у овом сукобу између Хамаса и пучиста вођеним Даланом, не ради о сукобу између Арафатовог покрета Ал Фатах и Хамаса, већ о сукобу са Фатах фракцијом коју према њему чине амерички и израелски плаћеници, вођени Мухамедом Даланом

Као последица овако јавне прозивке Далана, који се у Палестини још увек котирао као значајни фактор, Ал Хасан је смењен са места министра, а наводни Даланови герилци су потом отворили ватру на Ал Хасанову кућу- који је преживео овај напад, да би одмах јавно оптужио Далана за тај пропали атентат….

Пошто је Далан (полу)отворено заступао америчке и изралске интересе у Палестини (продајући се као наводни „палестински родољуб“), у октобру 2007. под притиском Бушове администрације, Махмуд Абас је именовао Далана као свог заменика. У позадини свега је била намера САД и Израела да на чело палестинске државе поставе свог човека од поверења- Махмуда Далана.

Колико је у то време Далан сматран америчким и израелским човеком, односно издајником, сведочи и надимак који је добио у палестинским политичким круговима– „Палестински Ахмед Чалаби(први амерички сурогат за Садама Хусеина, након окупације Ирака 2003)…

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ЛИКВИДИРАО ЈАСЕР АРАФАТА?

Током 2011. године дошло је до неочекиваног развоја догађаја, пратећи нова сазнања о напрасној смрти Јасера Арафата 11. новембра 2004. Шеф палестинске државе Мухамед Абас је јавно оптужио Мухамеда Далана за Арафатово убиство-

У јуну 2011. Далан је избачен из Фатах организације…

У септембру 2011. Даланова кућа је опкољена од стране палестинских снага безбедности, и урађен је детаљни претрес, у потрази за доказима о наводном атентату на Арафата. Оптужбама против Далана за убиство Арафата, су се у августу 2011. Хамасу придружили и челници Ал Фатаха, наводећи да је Далан користио отров као „модус операнди“.

У то време Западне силе, нарочито САД и Израел, као и водећи западни медији, су игнорисали или отворено заташкавали овакве оптужбе. Ипак једна група новинара Ал Џазире је провела 9 месеци истражујући ове наводе. У јуну 2012, они су успешно детектовали (лабораторијским анализама) на одећи Јасера Арафата трагове радиоактивног отрова „полонијума“– што је потврдило претходне оптужбе руководстава Хамаса и Ал Фатаха, да је Арафат био отрован.

Тиме су све претходне оптужбе против, сада већ бившег лидера Ал Фатаха, Мухамеда Далана, добиле и фактичко (форензичко) утемељење. Све индиције су указивале да је овај, сада већ „почасни србски држављанин“, оркестрирао и извршио убиство, једне од најзначајнијих историјских личности, у модерној историји- легендарног Јасеер Арафата…

  • Овде је важно познавати један детаљ- У марту и априлу 2002. Далан је био један од чланова такозване „Озлоглашене Петорке“, у време опсаде Арафатовог седишта у Рамали. У јулу 2002. је смењен са места Саветника за националну безбедност Палестине, да би га тадашњи премијер Мухамед Абас, упркос противљењу већ остарелог Арафата, поново поставио за министра унутрашњих послова. Заиста је фасцинантно какви су све „мрачни интереси и невидљиве силе“, били укључени у политичке контраверзије и „политичка васкрснућа“ овог новог „почасног држављанна“ Србије!?

————–

Поред оптужби за убиство Арафата, Далан се доводи у везу са још једним високопрофилним убиством-

19. јануара 2010, у Дубаиу је ликвидиран један од водећих команданата Хамаса, Махмуд Абдел Рауф ал Мабу. Том приликом власти УАЕ су иницијално ухапсиле двојицу Палестинаца, под оптужбом да су обезбедили агентима израелског Мосада логистичку подршку за овај атентат. Мало је познати детаљ, да су ова двојица били чланови Ал Фатахове тајне ћелије, такозваних „ескадрона смрти“. У време убиства, обојица оптужених су били на платном списку Даланове грађевинске фирме у Дубаиу. Далан је тим поводом негирао да има било какве везе са овом двојиицом „бивших колега“ из Ал Фатаха, и радника његове грађевинске фирме у Емиратима!?

——-

Према наводима новинара „Електронске Интифаде“, Арџана Ел Фаседа- Далан је оптужен за веома озбиљне повреде хуманитарног права и злочине против хуманости током 1994. У то време је водио оружану фракцију Ал Фатаха јачине 20.000 људи која је формално била у статусу „безбедносних снага“, и која је била опремљена и тренирана од стране САД и Израела. У том периоду Далан је незаконито ухапсио стотине Палестинаца, углавном чланове ривалног Хамаса. Током демонстрација 18 новембра 1994, Даланове снаге су убиле 15 Палестинаца и раниле стотине других.

У то време озлоглашени палестински „шеф државне безбедности“ Махмуд Далан је био уплетен у разне насилне акте- његове снаге су незаконито хапсиле политичке опоненте, новинаре и друге… Људи су били затварани месецима, без икаквих оптужби, или суђења. Забележен је велики број смртних случајева у Далановим затворима, наводи новинар Ел Фасед.

——————–

Да је Далан био дефинитивно Мосадов човек, убедљиво сведоче догађаји из 1996, када је након таласа палестинских самоубилачких напада унутар Израела, Далан по налогу Мосада извршио незаконита и масовна хапшења унутар Газе- медији и хуманитарне организације су забележили да је Далан тада ухапсио преко 2.000 Палестинаца, од којих огромна већина никада нису били оптужени или осуђени за било каква дела- али су зато већина њих били предмет мучења и злостављања, од којих су многи подлегли повредама- у рукама Даланових „безбедњака“.

ЗАКЉУЧАК

Судећи по овим, широј јавности, непознатим детаљима „крваве“ биографије најновијег „почасног држављанина“ Србије, господина Мухамеда Далана- у данашњој Србији је на продају све, укључујући и образ…

Доводећи у Србију овакве, у најмању руку контраверезне личности, под маском „инвеститора“- Вучићев режим наноси непоправљиву штету, већ веома окрњеном угледу наше државе, да не говоримо о потенцијалним безбедносним ризицима по грађане Србије, као и о потенцијалним дипломатским споровима!?

Верујем да овакви случајеви нису усамљени, и да су само врх леденог брега, у мору режимских злоупотреба, и потеза дубоко супротних нашим националним интересима…

…Али ко данас уопште води бригу о националним интересима наше отаџбине- која је изгледа данас заједно са свима нама на распродаји…

REFERENCES…

http://news.yahoo.com/serbia-grants-citizenship-main-rival-palestine-leader-134327906.html

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/10/mohammad-dahlan-fatah-plo-abbas-uae.html#

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&x-yt-ts=1422579428&x-yt-cl=85114404&v=wjlB-Xt-zVI

http://english.al-akhbar.com/node/18624

http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Dahlan

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/30/palestinian-president-rival-given-serbian-citizenship#img-1

http://electronicintifada.net/content/who-mohammad-dahlan/6627

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3851209,00.html

http://srbin.info/2015/01/31/vlada-srbije-bez-pompe-dodelila-drzavljanstvo-muhamedu-dalanu/

http://www.slobodnaevropa.org/content/bosko-jaksic-drzavljanstvo-za-dalana-kratkovid-potez-srbije/26825918.html

Извор: ЦАРСА