Јуком: У акцији „Стоп медијском мраку“ учествовало је више од 300 медија и организација, кампању у првих 24 сата видело 482.000 грађана

У акцији „Стоп медијском мраку“ учествовало је више од 300 медија и организација, саопштио је Јуком, један од покретача акције да грађани, медији и невладине организације у четвртак у подне зацрне своје профиле на друштвеним мрежама и сајтове, односно да прекину емитовање ТВ и радио програма.

Акцију је организовала Група за слободу медија, а директан повод за акцију и формирање широке групе за слободу медија је гашење Врањских (www.врањске.цо.рс), једног од најзначајнијих локалних медија у Србији, због сталних политичких притисака којима више нису могли да се одупиру.

„Само на друштвеним мрежама, кампању је у првих 24 сата видело 482.000 грађана (извор: Бранд 24.цом). Овом броју треба додати публику онлајн, ТВ, радио и штампаних медија који су се прикључили акцији“, навео је Јуком.

У саопштењу се додаје да су медијски портали и сајтови организација подржали акцију у великом броју: софтверска решења за замрачивање сајтова које је осмислила група преузето је 296 пута, а процена је да је барем још 50 портала користило сопствена решења.

Дневне новине Данас су, уз црну насловну страну, штампале подлистак „Врањске“ са текстовима који су припремили новинари тих новина, док су недељници Време и Нови магазин на насловној страни штампали поруке акције.

Издање Кикиндских од петка такође је освануло са црном траком и поруком: „Овако изгледа када нема слободних медија“.

Акцији су се придружили и грађани и грађанке који су учествовали замрачењем профила на друштвеним мрежама.

*

Извор: НСПМ