Светли ликови жена српске историје – Света Анастасија, мати Светог Саве

Немањићи су српска средњовјековна династија која је владала Србијом од XII до XIV вијека. Династија је названа по Стефану Немањи.

Св. Анастасија и Св. Симеон

Ана Немањић, у монаштву Анастасија, била је жена Стефана Немање, великог жупана Рашке, родоначелника владарске династије Немањића и твораца моћне српске државе у средњем вијеку. Сматра се једним од најзначајнијих српских владара и заједно са сином Савом, једним од утемељивача Српске православне цркве, која га слави као Светог Симеона Мироточивог. Доба владавине Стефана Немање представља преломни период у историји и култури Срба.

Зна се да је Ана Немањић била племкиња, али се не зна њено тачно поријекло. Доментијан у ,,Житију Светих српских просветитеља Симеона и Саве казује за мајку Светог Саве да је била велика кнегиња, кћер цариградског императора Романа“.

Ово су поновили протојереј Сава Петковић и архимандрит Јустин (Поповић). Роман IV владао је у периоду 1068-1071, па је немогуће да јој је он био отац. Мавро Орбин за њу каже да је ћерка босанског бана, вјероватно је замјењујући са женом Мирослава, кнеза Захумља, а сестром бана Кулина. Неки истраживачи наводе и да је била кћерка Стефана Борића, иако не постоје извори који би то доказали.

У браку са Стефаном Немањом имала је три сина и двије кћерке: Стефана, Немањиног наследника, Растка – Светог Саву, Вукана, владара Дукље (1190-1208), Јефимију, која се удала за владара Солуна, непознату кћерку, која се удала за Тихомира, племића из Скопља, са којим је добила сина, бугарског цара Константина I.

Црква Светог Петра и Павла код Новог Пазара

Немања се замонашио са супругом Аном у цркви светих Петра и Павла у Расу и том приликом су узели монашка имена Симеон и Анастасија. Прву годину свог монашког живота провео је у манастиру Студеници, да би се у јесен 1197. године придружио свом најмлађем сину монаху Сави на Светој гори. Тамо је, заједно са њим, уз дозволу византијског цара, оживио запустјели манастир Хиландар 1198. године.

Манастир Студеница, Фото: Курир

Ана Немањић је добила монашко име Анастасија по Анастасији Сремској. Преминула је 22. јуна 1200. године. Сахрањена је у припрати манастира Студенице. Њене мошти почивају у манастиру Студеници.

Српска православна црква слави је 22. јуна по црквеном, а 5. јула по грегоријанском календару

 

 

Извор: Расен