Споменик терористима у селу Ораовица код Прешева од 100 000 евра

teroristicki spomenikКомплетна изградња комплекса који се гради на 3.000 метара квадратних, коштаће преко 100 хиљада евра.

Меморијални комплекс се гради на једној заравни код села Ораовица, где се сваке године 15. маја обележава годишњица највећег битке вођене између албанских екстремиста и српских дружених снага безбедности 2001. године на југу Србије.

Споменик осморици терориста висок 16 метара, осам гробница, бетонски подијум за смештај учесника разних програма, стазе и зелене површине простираће се на око 3.000 метара квадратних на земљи који су поклонили грађани, каже председник Месне заједнице Ораовица Фариљ Азизи.

„Дали су људи мештани, 3.000 метара површину. Ради се о великом пројекту, о преко 100 и кусур хиљада евра кошта та цела инвестиција“, каже Азизи.

Камен темељац су почетком новембра прошле године поставили председник општине и председник скупштине општине Прешево. После малог застоја, ових дана почиње друга фаза изградње. Председник Месне заједнице Ораовица Фариљ Азизи каже да ће комплекс до годишњице, која се обележава 15. маја, бити завршени груби радови.

Он је најавио да ће за следећу годишњицу комплекс бити готов. Азизи је рекао да су новац за иградњу споменика који кошта преко 100 хиљада евра обезбедили грађани, приватни бизнисмени и Албанци из дијаспоре.

„Ми пара имамо. Људи дају, дају, бизнисмени, приватна предузећа“, каже Азизи.

Од 12. До 15 маја вођене су борбе у селу Ораовица између српских снага и терориста, када је убијоно осморо а заробљено 80 терориста који су покушавали као цивили да напусте село.

Б92 / СРБИ НА ОКУП