Харадинај повукао кандидатуру Косова за чланство у Интерполу

ПРИШТИНА – Косовски премијер Рамуш Харадинај повукао је јуче кандидатуру Косова за чланство у Интерполу, саопштено је из његовог кабинета.

Харадинај је то учинио након што је раније јуче заменик премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио да Приштина нема довољно гласова да би била примљена у чланство Интерпола.

„Поверење да Косово буде члан Интерпола већ су дале многе земље, али то није довољно да би Косову омогућило да се придружи овој светској организацији,” наводи Харадинај у саопштењу, објављеном на сајту косовске владе.

„Као премијер Косова данас сам одлучио о одлагању гласања за захтев Косова за чланство у Интерполу на предстојећем састанку ове организације,” истиче Харадинај, уз, како је навео, захвалност свим косовским институцијама које су биле укључене у тај поступак, као и свим међународним партнерима.

Харадинај је позвао све да, како је навео, раде за Косово, како би оно постало чланица Интерпола на следећем заседању.

Косовски премијер смата да би чланство Приштине у Интерполу био „директан допринос у борби против међународног криминала и тероризма” и да је, како каже, Косово „спремно да преузме потпуну одговорност” као чланица Интерпола.

За чланство Косова у Интерполу требало је да се расправља на Генералној скупштини ове организације, 26. септембра, у Кини.

Чланство Косова требало је да буде разматрано и на претходној Генералној скупштини Интерпола новембра прошле године, али је и тада одложено због, како је тада саопштено из те организације, спровођења студије о учлањењу, која је требало да буде представљена на овогодишњем заседању Генералне скупштине.

Приштина је захтев за чланство у Интерполу поднела 2016. (Танјуг)

 

 

 

Извор: Политика