Анатолиј Степанов: Од „Руске народне линије” опет хоће да направе екстремисте – сада због „Матилде“

Преживели смо напад сексуално изопачених. Преживећемо и напад религиозно изопачених, који покушавају да оклеветају наше светиње и вредности. Ипак се надамо да је посланик Државне Думе, Оксана Пушкин, увучена у ову ситуацију услед незнања. И она ће схватити у какав су је скандал увукли

(Руска народна линија, 18. 9. 2017)

Искрено говорећи, ја сам очекивао нешто овако. Јер се „Руска народна линија” у последње време нашла на челу борбе против богохулног филма Алексеја Учитеља „Матилда”. А Свети Оци нас уче ако се неко дело не суочава са противљењима онда треба да размислимо да ли је оно Богу угодно.

Након што је јуче читав низ сајтова саопштио да је посланик Државне Думе, Оксана Пушкин[1], упутила писмо генералном тужиоцу, Ј. В. Чајки, са захтевом да тужилаштво провери да ли се под фирмом „Руске народне линије” скрива екстремистичко удружење које припрема антидржавне акције, ми са сигурношћу знамо да је наш рад Богу угодан. Пошто је тешко смислити више клевета на наш рачун.

Анатолиј Степанов

„Интерфакс” је саопштио да поседује копију обраћања Оксане Пушкин генералном тужиоцу РФ, док су „РИА Новости” поставиле на свој сајт сам текст тог обраћања.

Подсетићу на низ догађаја који су претходили овом апсурдном обраћању посланице Јединствене Русије. Деветог септембра је петербургшки портал „Фонтанка”, који је у последње време стварно почео да се специјализује за чланке против Цркве, објавио чланак неког Александра Јермакова „У нашој дворани нема светог места”. Одавно нисам прочитао толико подругљив и циничан текст, одавно нисам видео тако отворену иронију над православним светињама. Осим што исто то себи данас дозвољава фамозни љубитељ коња, Александар Невзоров, такав стил се користио само у оним временима када је излазио часопис „Безбожник” Јемељана Јарославског (Губељмана). Наравно, ми смо у последње време видели и отворену дрскост према Наталији Поклонској и покушај да се измисли „православна ИДИЛ” или „православни талибан”. Међутим, у наведеном тексту се овај новинар, са ниским осећајем друштвене одговорности, спустио дотле да је на подругљив начин описао убиство Светог Јована Крститеља. При томе је све ово урађено уочи празника Усековања главе Јована Претече.

„Руска народна линија” је на ово изругивање и циничну иронију одреаговала чланком – „Фонтанки не дају мира успеси Шарли Ебдо?” Упоредили смо „Фонтанку” са провокативним француским издањем Шарли Ебдо, које се такође изругивало над светињама хришћана и муслимана. Сви се сећају чиме се то завршило. На крају чланка смо се обратили новинарима поруком: „А свим изругивачима и циницима међу новинарима обраћамо се са саветом: Смирите се, провокатори, не навлачите на ваше бедне главе врело угљевље. Ви мислите да можете безбедно и бесконачно да понижавате православне, да можете да се изругујете над светињама. Упамтите ’љубимци разврата‘, да руски мужик дуго упреже, али брзо јаше. Да се не бисте нашли под точковима руске запреге”.

„Фонтанка” је одреаговала истог дана уредничким текстом „Фундаменталисти плаше Фонтанку Рамзаном”.[2] Уредништво је поносно изјавило како се не плаши православних фундаменталиста. И при том је потврдило да ће наставити са изругивањем у истом духу: „Уредништво Фонтанке је наградило Александра Јермакова, а главном уреднику је пред стројем изречена захвалност ”.

Међутим, данас се показало да је „Фонтанка” одлучила да у полемику укључи тешку артиљерију у виду посланичког захтева Оксане Пушкин Генералном тужиоцу РФ са захтевом да „разбије екстремистичко гнездо” укопано у „Руској народној линији”. „Фонтанка” је са радошћу пренела да је посланица тражила од Генералног тужиоца да због екстремизма испита портал „Руска народна линија”.

Чланак на сајту „Фонтанка”

Па, код либерала је одувек тако. Они су за слободу говора, али само за своје истомишљенике, а за противнике нема слободе говора – ту је потребан само пендрек тужилаштва.

Шта је написала у свом захтеву посланик О. Пушкин? Испада, по њеној оцени, да је разлог за наше реаговање био тривијалан! Управо тако! Дакле, ако се новинари изругују над светињама Руске Православне Цркве то је са становишта народног представника О. Пушкин – нормално? То је тривијална ситуација? Ми православни треба да ћутимо или можда чак да радосно аплаудирамо таквој, ако смем рећи, „слободи говора”.

Али је зато наше упоређивање „Фонтанке” са „Шарли Ебдо” недопустиво, то је застрашивање „поштених” новинара. Зар ово нису двојни стандарди, Оксана Викторовна? Ви себе представљате као заступницу државности, поборника поштења.

Оксана Пушкин (Фото: РИА Новости)

По логици госпође Пушкин испада да ми распирујемо мржњу и непријатељство према „невиним јагањцима” – новинарима „Фонтанке”. Ето како може да се манипулише смислом! Ето како може да се изопачи суштина ствари! Новинар Јермаков је написао отворено простачки текст према Православљу – то је нормално. То није изазивање раздора, то није вређање верујућих. Да ли у том случају госпођа Пушкин схвата смисао речи „распиривање религиозне мржње”? Утисак је да Пушкинова гаји скривено непријатељство према Православљу, зато она све поставља наглавчке.

Госпођа Пушкин (или они који су њој написали текст захтева) све изврће наглавачке када покушава да представи „Руску народну линију” као оног ко распирује братоубилачки рат, ко је погубан за земљу. Да ли је познато госпођи Пушкин да су управо такви новинари, какви су њени штићеници из „Фонтанке”, пре сто година због истоветних чланака довели земљу до братоубилаштва. Вама је, Оксана Викторовна, потребно да хитно елиминишете озбиљне празнине у вашем образовању, када сте се већ латили посланичког заната и носите поносно име „народног представника”. У супротном ћете само својим неодговорним изјавама обрукати највише законодавно тело у земљи.

Врхунац отвореног цинизма госпође Пушкин огледа се у покушају да се „Руска народна линија” стави у исти кош са непостојећом организацијом „Христианское государство – Святая Русь”, под чијим именом су у јулу послати провокативни позиви о спаљивању биоскопа. Постоје две могућности: или госпођа Пушкин не зна да таква организација не постоји и тада морамо да је посаветујемо да се са одговорношћу односи према документима, које јој припремају њени помоћници. Или посланик Државне Думе свесно фалсификује чињеницу, користи провокативне информације као основ за обраћање Генералном тужиоцу и у суштини клевеће „Руску народну линију”, чиме треба да се позабави Комисија за етику нашег парламента. Када се посланици Државне Думе тако понашају, они подривају ауторитет највишег законодавног тела државе.

Нама није потребно да се навикавамо на клевете и нападе. Пре неку годину су на основу клеветничке пријаве једног хомосексуалца, који је живео са својим партнером у Немачкој, већ покушали да нам суде за „фашизам” и „екстремизам”, тј. за несаглашавање са сексуалним изопаченостима.

Преживели смо напад сексуално изопачених. Преживећемо и напад религиозно изопачених, који покушавају да оклеветају наше светиње и вредности.

Ипак се надамо да је посланик Државне Думе, Оксана Пушкин, увучена у ову ситуацију услед незнања. И она ће схватити у какву су је скандал увукли. О томе сам говорио у интервјуу радију „Глас Москве”. Јер ми православни увек верујемо у изворну доброту сваког човека…

Аутор је главни уредник „Руске народне линије”

Са руског посрбио: Зоран Чворовић


[1] Прим. СС: Доступно на српском на нашем сајту, такође у преводу Зорана Чворовића: Посланик Оксана Пушкин затражила да се због екстремизма испита православни сајт „Руска народна линија”

[2] Прим. СС: Мисли се на Рамзана Кадирова, лидера Чеченске Републике, члана Бироа Врховног савета политичке странке Јединствене Русије и хероја Руске Федерације.

 

 

 

Извор: ФБ Репортер