Мексико: У снажном земљотресу јачине 7,1 степени по Рихтеру погинуло 248 људи, потрага за несталима још траје

 У разорном земљотресу који је погодио Мексико страдало је 248 људи, саопштила је мексичка Влада. У једној школи која се обрушила, страдало је 20 деце, а за 30 се трага. Страхује да ће број жртава да расте, јер је много људи заробљено под рушевинама.

 Мексико Сити — Најновији биланс жртва снажног земљотреса јачине 7,1 степени по Рихтеру који је ууторак погодио централни Мексико је 248 страдалих. Потрага још траје.

Најтеже је погођена савезна држава Морелос у којој је, према претходним наводима званичника, погинуло најмање 55 људи. Гувернер те државе Грако Рамирез рекао је да је 12 особа страдало у граду Хохутла, а четворо у престоници те савезне државе Куернавака, у којој живи око 350.000 људи.

Земљотрес јачине 7,1 степен Рихтерове скале погодио је јужни део Мексика, а у престоници је изазвао велику панику и евакуацију становништва, јављају медији. У земљотресу је погинуло више од 70 људи, што је последњи је биланс жртава који су саопштиле мексичке власти. Ипак, страхује се да тај број није коначан.

Потрес је био толико јак да су се тресле све више зграде у Мексико Ситију, а из појединих зграда су се појавили облаци прашине. На друштвеним мрежама су се појавили и снимци зграда које се руше. Хиљаде људи су у паници истрчале на улице, у страху од рушења објеката.

Земљотрес се догодио свега неколико сати пошто су у Мексико ситију организоване вежбе спасавања у случају потреса, у знак сећања на трагедију из 1985. године у којој су страдале хиљаде становника престонице.

 

Грасо Рамирес, гувернер државе Морелос, једне од 32 које чине федерални Мексико, објавио је на Твитеру да су тамо страдале 54 особе. Жртава има и у Мексико Ситију и држави Пуебла.

Део аутопута Мексико-Акапулко порушен је, пренео је лист Ел Универсал.

На друштвеним мрежама појавиле су се слике и снимци бројних срушених зграда у густо насељеним деловима главног града и оближње Куернаваке. Из једне зграде се дигао стуб дима.

 Мексички медији су пренели да су поједине зграде урушене, а на аутомобилима је причињена материјална штета. Слике су падале са зидова као и ствари са равних површина. Неки људи су спас потражили испод столова.

Међународни аеродром у главном граду је обуставио рад док се не провери евентуална штета.

Локални Центар цивилне заштите саопштио је да је одређен број људи заробљен у неколико зграда које је захватио пожар после земљотреса, али да за сада још нема извештаја о жртвама.

(Агенције)

*

Извор: НСПМ