Вукашин Обрадовић почео штрајк глађу

Директор и главни уредник недељника Врањске Вукашин Обрадовић објавио је у Писму јавности да „од данас почиње са штрајком глађу“, обвашњавајући да је то његов лични чин и одлука да покуша још једном, „заправо последњи пут, да скрене пажњу на сав бесмисао борбе за слободу медија коју водимо у последњих тридесетак година“.Vukašin Obradović počeo štrajk glađu

Foto: Medija centar

На Фејсбуку је данас тим поводом објављен позив за скуп „Стани уз Врањске“ који је заказан за вечерас од 20 часова испред зграде Владе Србије.

Интегрални текст Обрадовићевог данас објавељног Писма јавности гласи:

„Поштоване колегинице и колеге, драги пријатељи, после много размишљања, одлучио сам да од данас почнем са штрајком глађу.

Ово је мој лични ?ин и одлука да покушам још једном, заправо последњи пут, да скренем пажњу пре свега новинарима и новинаркама, али и свим грађанима, на сав бесмисао борбе за слободу медија коју водимо у последњих тридесетак година.

Не желим да будем патетичан, али ово јесте потез очајника који не види други начин да заврши своју новинарску каријеру, а да, у исто време задржи макар минимум личног поштовања и достојанства неопходног да бих се осећао као човек, као људско биће.

Новинарство и Врањске не могу да одвојим од остатка свог живота, не желим да се једноставно окренем на другу страну и наставим даље, мирно газећи по оном за шта сам се све ово време, у границама свог знања, умећа и вере, борио покушавајући да макар за милиметар померим границе слободе и демократије, у Врању, у Србији.

Нисам, на жалост, имао много упеха у томе. Ни ви ни ја.

И време је да се суочимо са том чињеницом.

Немам ни илузија да ће овај мој чин променити било шта у овој несрећној земљи огрезлој у непоштењу, аморалности, интелектуалној и професионалној проституцији.

Не желим ни да изигравам хероја јер то и нисам, пре свега, јер се ужасно плашим за будућност моје, али и ваше деце. Али, још је већа бојазан да никако не могу да им помогнем.

Не тражим ничију ни помоћ, ни подршку. Чак ћу такве понуде сматрати лицемерним. Јер, онда када је то било смислено, наилазио сам на затворена врата.

Ја сам само очајан човек, новинар, отац и супруг, немоћан да се суочим са реалношћу са којом полако свикавамо да живимо.

Управо из страха да и сам не потоном у ту бесмислену свакодневицу и изгубим оно што ми је једино остало – људско и професионално достојанство – одлучио сам се на овај корак.

Срдачан поздрав

Врање, 19. септембар 2017. године Вукашин Обрадовић

П.С. Осим овога, немам и нећу имати шта да појашњавам или додајем. Зато вас молим да поштујете моју одлуку“, наводи Обрадовић на крају Писма јавности.

У уторак је објављено да недељник Врањске, као и портал Врањске, више не постоје.

Пореска и друге инспекције већ недељама бораве у Врањским, а компанија која издаје недељник мора у стечај.

Врањске излазе већ 23 године. Укупно је до сада штампано 1.069 бројева.

НУНС и НДНВ: Гашење Врањских – последица константних политичких притисака

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) сматрају да је гашење недељника Врањске, једног од најбољих и најугледнијих локалних листова у земљи – директна последица дуготрајних политичких притисака на медијске слободе и застрашујућа вест за медијске професионалце.

„Нажалост, веома је мали број медија у земљи који професионално извештавају, у интересу грађана а не власти, и управо су ти медији изложени драматичним притисцима и кампањама гушења, при чему се власт не либи да отворено инструментализује државне институције у ту сврху – од разних инспекцијских служби до правосуђа. Док су медији који нису под контролом власти изложени константним притисцима, претњама, кампањама, уценама, исцрпљујућим посетама разних инспекција, зачуђујућим судским одлукама које су у супротности са концептом медијских слобода и праксом Европског суда за људска права у Стразбуру, и док им је скоро у потпуности онемогућен приступ новцу грађана намењеном јавном интересу у сфери јавног информисања – дотле режимски медији троше енормне количине новаца пореских обвезника, опраштају им се порески дугови и омогућавају бројне друге олакшице и стимулације”, наводе у заједничком саопштењу НУНС и НДНВ. Истичу да су посебно на удару локални медији који су изложени самовољи локалних политичких кабадахија и који имају веома ограничено и сиромашно тржиште, а и оно је у великој мери зависно од власти.

„У оваквој ситуацији, никога – ни грађане, ни невладин сектор, ни међународне организације – не би требало да изненади уколико се Србија веома ускоро, једног јутра пробуди без иједног слободног професионалног медија; надамо се да гашење Врањских није знак да су медијске слободе у Србији, бар оне на локалном нивоу, доживеле коначни пораз под притиском власти”, наводе у саопштењу.

А као посебан облик дискриминиције међу медијима наводе и то што за нападе и претње новинарима и медијима који нису по вољи власти нико не одговара годинама, док тужилаштво и полиција показују невероватну ефикасност када су у питању претње и напади на представнике власти и медија њима блиских.

УНС солидаран са Обрадовићем, позив да прекине штрајк глађу

Удружење новинара Србије (УНС) изражава солидарност са колегом Вукашином Обрадовићем који је дан после одлуке о гашењу „Врањских новина“ чији је власник и уредник, почео штрајк глађу, али га позивају да такав штрајк прекине.

УНС тражи од Пореске управе Врања и Србије, чији су службеници према речима Обрадовића већ неколико недеља у „Врањским новинама“, да хитно објаве разлоге и налазе инспекцијске контроле овог медија. УНС већ годинама тражи да власт законски установи обавезних два одсто издвајања из локалних буџета за суфинансирање медијских садржаја. У противном постоји озбиљна претња даљег гашења локалних медија, без којих нема демократског друштва.

УНС позива колегу Обрадовића да у новинарству настави борбу за медијске слободе и достојанство професије.

*

Извор: ДАНАС