Радован је жртва, а не злочинац

Milorad-Dodik„Циљ Муслимана и Хрвата у Босни је био распад Југославије по сваку цену, на шта Срби нису имали адекватан одговор, и то их је скупо коштало“. Ово је само део из сведочења председника Републике Српске Милорада Додика које ће изрећи 9. априла, на суђењу Радовану Караџићу.

Додик је пристао да буде један од Караџићевих сведока, а говориће из призме политичара који је почетком и током рата у Босни био у опозицији. „Вести“ ексклузивно објављују најзанимљивије тезе Додика које ће детаљније елаборирати у Хашком трибуналу.

– Караџић је настојао да избегне распад Југославије и веровао је да је најбоље решење постизање договора са Муслиманима и Хрватима. На исти начин су размишљали и сви опозициони политичари у РС, па и ја и моја партија. И он се залагао за оно што се ја залажем данас, а то је очување српског народа. Међутим, највећа грешка Караџића била је што је потценио значај пропаганде и медија, што је произвело стварање стереотипа да су Срби „лоши момци“ – тврди Додик, који ће пружити доказе да је српско руководство чинило све да између три народа у БиХ дође до споразума, али да је „политичка стратегија Муслимана и Хрвата била да их преваре“.

– Догађаји који су уследили, односно ратни сукоб, потврдио је чињеницу да је главни циљ Муслимана био да се уништи Југославија и то је био и једини разлог њиховог савеза са Хрватима.

Говорећи о тачкама оптужнице које Караџића терете за удружени злочиначки подухват и планско протеривање Муслимана, Додик ће навести и неколико састанака на којима је учествовао.

– Био сам сведок и учествовао сам у многим расправама око политичке ситуације и пре и током рата, али никада нисам осетио постојање намере Караџића или политичког руководства да етнички очисте РС. Уосталом, да тог плана није било доказује и чињеница да су Караџић и СДС одмах након избора ушли у владу БиХ са Муслиманима и Хрватима. Да је било намере о етничком чишћењу, онда не би пристали да чине ту владу – наводи у изјави Додик који главну тезу тужилаштва – оснивање српске Скупштине, оцењује као „коначни напор да се избегне распад Југославије“.

– Срби су до тада учествовали у заједничким институцијама и чинили озбиљне напоре да се пронађе најбоље решење. Међутим, код Муслимана и Хрвата за тиме није било истинске воље већ су све предлоге за очување мира одмах одбацивали, а Срби нису имали механизам да спрече доношење штетних одлука. Стварање српске Скупштине била је логична последица коју су подржали скоро сви српски политичари укључујући и мене – наводи Додик признајући да је био у политичком сукобу са Караџићем, те да је први председник РС око себе имао неке „лоше људе“.

– Међутим, никада га нисам чуо да наређује или предлаже чињење било каквог злочина. Зато председника Караџића видим као жртву ових догађаја – наглашава у изјави актуелни председник Републике Српске Милорад Додик, сведочећи у одбрану првог председника Српске.

Муслимани први почели

Говорећи о почетку рата у Босни, председник РС каже да су прва убиства и масовни злочини почињени над Србима од Муслимана.
– Ти догађаји су имали огроман психолошки ефекат на српски живаљ. И сви каснији догађаји су заправо били реакција на оно што би Муслимани или Хрвати испровоцирали – истиче Милорад Додик.

Нема везе са Сребреницом

Милорад Додик ће говорити и о Сребреници на основу вишегодишњег истраживања.
– Потпуно ми је невероватно након свега што сам сазнао у вези са догађајима у Сребреници да је Караџић имао икакве везе са стрељањем затвореника јула 1995. године – каже Додик.

Шест циљева Републике Српске

Једна од тема ће бити и такозваних шест стратешких циљева које је усвојила Скупштина РС. Додик ће покушати да објасни да ниједан од тих циљева није имао за циљ протеривање муслимана и Хрвата.
– Протеривање несрба није био мотив за изгласавање тих циљева. Ти циљеви нису били ништа мање законити или легитимни од оних које су имали Муслимани или Хрвати – објашњава Додик.

Ђ. Баровић – Вести