У Бриселу ипак без договора (видео)

VUCIC-ESTON-DACICБРИСЕЛ – Висока представница ЕУ Кетрин Ештон саопштила је вечерас да је у осмој рунди дијалога Београда и Приштине на сто стављено више предлога, да је јаз између две стране „узак, али дубок“, и поручила да је ово био последњи пут да се формално састаје са две делегације.

Тиме је, чини се, и практично окончан дијалог на политичком нивоу, тачније између двојице премијера, који су након готово 13 сати разговора касно вечерас различито оценили домете осме рунде.

Премијер Србије Ивица Дачић је такође рекао да договора нема, али да „нам је остало још неко време да дођемо до решења и сакупимо утиске после ових дугих разговора“, док је нелегални косовски премијер казао да је Приштина била спремна за договор, али да је оклевања било на страни Београда.
Он је најавио да би нова рунда дијалога могла бити одржана већ почетком наредне недеље уколико, како је рекао, Србија прихвати принципе Приштине.

По многима ово је била одлучујућа, кључна, најважнија, свакако и најтежа рунда у дијалогу Београда и Приштине, након које је, како је вечерас саопштила Ештонова, остао узак али дубок јаз, и која је, можда и због превеликих очекивања, протекла уз вишак нервозе па и повише тонове учесника дијалога.

За премијера Дачића значајно је ипак да су, како је рекао новинарима, две стране постигле велики степен разумевања у нормализацији односа, али уз напомену да и даље остају разлике у ставовима када је реч о надлежностима будуће заједнице српских општина, посебно у домену полиције и правосуђа.

Делегација Србије била је јединствена, додао је Дачић, а да су разговори овог пута били изузетно тешки сведочи и то што му је, како је рекао, вицепремијер Александар Вучић у једном тренутку понудио оставку коју он, како је рекао, није прихватио.
Повишени тонови, о којима су током дана извештавали медији, нормални су у оваквим разговорима, додао је премијер и приметио да их је јуче можда било мало више с обзиром да је тај дан био некако зацртан као последњи за постизање договора.

Да састанци нису били лаки сложио се и Тачи, додајући да је овог пута било нових учесника који, како је рекао, нису прихватили реалност на Косову, и требало је времена да се они „адаптирају“.

Тачи је, иначе, новинарима у Бриселу поновио да Приштина остаје при ставу да асоцијација (општина) неће имати извршна и законодавна овлашћења а да је спремна да понуди све што долази из такозваног Устава Косова.
„Ако се Србија сложи са принципима, наредна рунда биће почетком следеће недеље“, рекао је нелегални косовски премијер.

Како било, шефица европске дипломатије пожелела је свима срећан пут и обавестила медије путем саопштења да је ово био њен последњи формални састанак с њима.
„Они ће отпутовати како би се консултовали са колегама у својим престоницама и обавестиће ме у наредних неколико дана о својим одлукама. Желим им срећан пут кући и успех у доношењу одлука“, наводи се у изјави Ештонове која је поручила:
„Ово је последњи пут да се формално састајемо“.

Линк ка видео прилогу

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП