Манастир Светог Стефана у Ариљу свечано прославио своју храмовну славу

DSC_0174

Светом првомученику и архиђакону Стефану посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Грдовићима код Ариља. На дан када Света Црква прославља откриће и пренос моштију овог предивног сведока Христовог, 2/15. августа, овај предивни манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Ксенофонта (Томашевића), протосинђела Романа (Папића), протојереја Лазара (Секулића), протојереја Стефана (Икономовског), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића), јеромонаха Симеона (Весића), јерођакона Паладија (Матића), јерођакона Пајсија (Марковића) и јерођакона Леонтија (Кантара). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије обављена је Литија око манастирског храма а затим је Владика Артемије извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог архиђакона Стефана принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Срећко и Драгана Берлић, Дејан и Зорица Сретеновић и Олга и Бранкица Лазовић, сви из Ариља. За наредну године пријавили су се: Иван Радојевић, Милутин, Благоје и Никола Стефановић, такође сви из Ариља.

Празнично славље настављено је за трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране женског хора „Свети Јустин Ћелијски“ из Барајева и верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.