НАРОД НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ ЗЛОЧИНАЧКО УБИЈАЊЕ 1999: Српска војска вежба са НАТО идуће године

Припремају се маневри „Регекс 2018.“ која ће бити одржана идућег октобра, који ће бити досад највећа вежба тог типа. Засад је позната само груба скица вежбе, тећ ће се разрадити место, број учесника и тачан сценарио

ЗАЈЕДНИЧКА вежба Војске Србије са војскама земаља чланица НАТО под називом „Регекс 2018“ биће одржана у октобру следеће године. То ће бити прва вежба одржана у нашој земљи у којој ће се под оружјем заједно увежбавати српски и НАТО војници.

Како нам је потврђено у Министарству одбране, маневри планирани за јесен 2018. биће досад највећа вежба овог типа одржана у Србији. Засада је позната само груба скица вежбе, а у наредним месецима биће прецизирано место, број учесника и тачан сценарио.

– Заједничко увежбавање наших и НАТО снага предвиђено је ширим плановима Генералштаба – речено нам је у Министарству одбране. – То што се већ сада организује није ништа чудно, будући да овакви маневри дуго и пажљиво припремају.

Као локација војне вежбе у систему одбране помиње се неки од полигона на којима се увежбава Војска Србије, попут „Пасуљанских ливада“ или терена у Никинцима, а тема маневара највероватније ће бити реаговање у случају терористичког напада. Представници наше војске и Команде НАТО ускоро ће прецизирати и чије наоружање ће бити коришћено на вежби.

Снаге Војске Србије претходних година учествовале су са НАТО снагама на вежбама у оквиру програма „Партнерство за мир“. У Министарству одбране указују да је реч о наставку војне сарадње са свим партнерским државама и савезима.

ВЕЖБА У РУСИЈИ

СРПСКИ војници у суботу су отпутовали у Русију на тактичку вежбу са бојним гађањем Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације. Руско-српски маневри трајаће до 11. августа, а одржавају се на полигону „Кириловски“, у Виборском рејону Лењинградске војне области.

*

Извор: СРБски ФБРепортер