ГОДИШЊИЦА: Хирошима – највећи ратни злочин у историји

Фото: in4s.net

На јучерашњи дан прије 70 година, у Другом свјетском рату, америчке војне снаге бациле су атомску бомбу на јапански град Хирошима. У тренутку кад се рат ближио крају — мир у Европи био је потписан још 8. маја 1945. године — овакав потез америчке војске нико није очекивао.

Бацање атомских бомби на већ поражени Јапан сматра се највећим ратним злочином у историји човјечанства.

После Хирошиме, основни циљ америчке војске није био Нагасаки, већ град Кокура. Због облачног времена прешло се на „план Б“, а то је био лучки град Нагасаки. Бомба која избачена 9. августа 1945. године у 11.02 часова по локалном времену имала је снагу од 22 килотоне ТНТ, и била је још јача од оне којом је три дана раније бомбардована Хирошима.

Према историјским подацима, бомба коју је бацио амерички бомбардер Б-29 усмртила је 75.000 људи, што непосредно приликом удара, што каснијих дана од опекотина и радијације.

Данас је, 55.000 људи одало је почаст жртавама у Меморијалном парку мира у томе граду Јапана, који је од те трагедије постао симбол пацифизма. На свечаности је био премијер Шинзо Абе. Он је рекао да ће Јапан на Опшој скупштини УН-а ове године поднијети нову резолуцију за укидање нуклеарног оружја.

Процјењује се да је у оба нуклеарна напада америчких војних снага од посљедица експлозије, повреда опекотина, и радијације страдало око 300.000 људи.

Према анкети коју је у фебруару спровео амерички институт Pew Research Center, педесетшест посто Американаца данас сматра да су напади на Хирошиму и Нагасаки били оправдани.

Овај злочин званични Вашингтон никада није упутио извињење Јапану, а ниједан званичник Америке није посетио Хирошиму и Нагасаки, нити је одао почаст цивилним жртвама.

*

Извор: ИСКРА