„Иринеј је срамота… Што ћуте о кристалној ноћи у Задру?“

У јавности се и даље упорно ћути о протеривању Срба из већих градова у Хрватској и додао да је то заправо био почетак „Олује“.

То је рекао председник избегличког удружења Центар за комуникацију Правда Драган Секуловић, поводом годишњице операције војно-полицијске акције „Олуја“ у Хрватској.

„Олуја је кренула када је почело масовно избеглиштво из урбаних средина широм Хрватске. Најпознатија је задарска кристална ноћ, када је у једном дану 10.000 Срба протерано из Задра. О томе се не говори и то јако вређа Србе из Хрватске, јер се говори о Олуји као највећем догађају етничког чишћења, што није тачно. Ако погледате колико је ‘урбаних’ Срба протерано из Хрватске, доћи ћете до приближно исте бројке“, рекао је Секуловић новинарима.

Он је оценио да је акција „Олуја“ из 1995. године била добро испланирана и на међудржавном нивоу договорена акција, о којој се у јавности веома мало зна.

Додао је да не зна никога ко је протеран па се трајно вратио у Хрватску, сем старијих људи који се тамо враћају да би умрли.

„Докле год се нама не врати имовина, 27.000 станова широм Хрватске, сва имовина која је по неким проценама вредна 40 милијарди евра, никада мира неће бити. У Хрватску се вратио само онај део српске популације који је тамо отишао из носталгничних разлога, да умре. Ниједан млади човек се није вратио, јер нема одрживог повратка“, казао је Секуловић.

Он је рекао да патријарх Српске православне цркве Иринеј није добродошао на помен жртвама Олује, због изјаве од пре неколико година да не зна да ли су Срби протерани из Хрватске или нису.

„Да ли такав човек сме да буде патријарх и шта ће он на одавању помена жртвама Олује у Ветернику поред Новог Сада. Он је срамота за читаву Србију“, казао је Секуловић.

Драган Секуловић је из Задра избегао у мају 1991. године.

 

 

Извор: Б92