Катакомба Светог Пророка Илије у Младенову свечано прославила своју храмовну славу

20170802_093420-300x225Великог старозаветног угодника Божијег, боговидца и ревитеља за Праву Веру, Светог Пророка Илију Света Црква прославља 20. јула/2. августа. Њему је посвећена катакомба Епархије рашко-призренске у егзилу у селу Младенову, недалеко Бачке Паланке. И ове године катакомба је своју храмовну славу свечано прославила Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима (Новаковића), архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), јеромонаха Никодима (Малешевића), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Пајсија (Марковића).
Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 80 верника, углавном из српске Војводине.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели овогодишњи домаћини славе Лука Стевановић из Руменке и Милорад Кнежевић из Младенова, власник ове скромне катакомбе. За идућу годину пријавиле су се: Мирјана Божић из Бешке и Милица Јандрић из Куле.

Присутном народу се надахнутом архипастирском беседом обратио Владика Артемије:

„Као што је пророк Илија свео огањ са неба и запалио жртву победивши тиме безбожног цара Ахава, тако је и у овој малој катакомби свети пророк Илија запалио зубљу чувања Праве Вере, оне Вере коју је он исповедао, коју је он чувао, за коју се он борио. Свети пророк Илија се назива анђео у телу зато што је његов живот био од почетка до краја анђелски чист и непорочан. Назива се и небеским човеком, јер иако је живео на земљи, он је живео небеским животом као што светитељи Божији живе у Царству небескоме. Још се он назива ревнитељем. Ревнитељ значи онај који се бори за Праву Веру, за истину Божију.

И тако, како је он тада ревновао, браћо и сестре, он је остао такав пример за све хришћанске мученике, подвижнике, исповеднике, ревнитеље који су Богу своме служили и Веру Праву чували. Молитвама светога пророка Илије, Илије и нас је Бог овде сабрао у ову малу катакомбу, сабрао нас као своје, иако недостојне, слуге да наставимо дело пророка Илије, да се боримо и чувамо Веру Православну онако како смо примили од светих апостола, од светих отаца, од нашега Светога Саве и осталих угодника из рода нашега до светога Владике Николаја и оца Јустина. Зато што је то Вера која спасава. То је Вера која обезбеђује живот у Царству небескоме.“

Уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.