Како је 14-годишња девојчица преживела недељу дана у сибирској тајги?

После недељу дана напокон је окончана потрага усред тајге у којој су учествовали локални ловци, волонтери, полиција и припадници Националне гарде Русије и Министарства за ванредне ситуације, 14-годишња девојчица, која се изгубила у шуми приликом шетње са породицом, напокон је спасена. Девојка је била исцрпљена и под стресом, али углавном неповређена, упркос врло опасној борби за живот у сибирској дивљини.

Emergencies Ministry helicopter

Извор: Игор Зарембо/РИА Новости

Дивље животиње

Непроходан терен је био главни проблем за бројне и масовне групе људи који су тражили Јану Томачеву, тинејџерку која се 24. јула изгубила у густој сибирској шуми на југозападу Краснојарског краја (4000 км од Москве).

Чак је и посебно опремљеним гусеничним возилима било тешко да продру на терен испуњен мочварама и густом шумом. Уместо тога, неколико хеликоптера је на више места широм шуме искрцало спасилачке екипе, које су започеле потрагу на терену. „Мештани ово подручје зову ‘Земља медведа’“, рекао је за „Руску реч” Владимир Јурченко, шеф службе за медије полиције Краснодарског краја. „Сваки спасилачки тим је имао пуно волонтера и по једног наоружаног полицајца како би се избегли напади дивљих животиња.“

Девојчица је, међутим, имала праву срећу и није налетела на медведа, што би било врло опасно, чак и за добро наоружаног човека. Заиста, саопштено је да је за време потраге на том подручју једна спасилачка екипа видела медведицу и младунче.

Јана Томачева. Извор:  www.mchs.gov.ru

Јана Томачева. Извор: www.mchs.gov.ru

Кревет од јеле, капи росе и оброци од бобица

Спасилачке екипе су неколико пута откриле места на којима је тинејџерка провела ноћ: девојчица је користила гране јеле како би направила импровизирани кревет. Ова ретка сналажљивост можда јој је спасла живот, јер су температуре на том подручју ноћу биле врло ниске.

„Падала је киша. У Сибиру је лето, али у тајги температура се спушта са 20 степени Целзијуса дању на 6-7 степени ноћу”, рекао је Јурченко. Девојчица није имала ништа за јело осим бобица које у шуми расту у великим количинама. Воду је проналазила у малим потоцима, а понекад би пила и росу која се скупила на трави.

Спартанске порције су биле довољне да девојка преживи недељу дана у тајги, али нису биле довољне да у потпуности одрже њен организам. „Данас смо разговарали с девојчицом, рекла је да није чула хеликоптере [који су је тражили из ваздуха]. Али, морамо узети у обзир да је девојчица била исцрпљена, проводећи дане у шуми и једући само бобице“, рекао је Јурченко.

Извор: www.mchs.gov.ru

Извор: www.mchs.gov.ru

Иако је била исцрпљена, девојчица је генерално изгледала добро када је коначно пронађена и спасена из шуме хеликоптером који ју је извукао на носилима. Осим храброг и неуморног рада спасилачких екипа, могуће је да је тинејџерки живот спасла и снага воље коју је показала у тешким околностима.

*

Срби на окуп копирање и републикацију овог садржаја објављују са  писменим одобрење редакције Руска речКако је 14-годишња девојчица преживела недељу дана у сибирској тајги?