СМЕТАО ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: Џон Боснић – „Иринеј Добријевић и Сава Јањић су агенти CIA-е, а манастир Високи Дечани CIA станица“

Ово је снимак на коме Џон Боснић, Србин из Канаде и политички аналитичар, на радију „Сербона“ у емисији ПРОФИЛИСАЊЕ, прича о активностима америчке обавештајне службе и њених агената на терену, у времену (2007/2008) које је претходило медијском линчу и прогону Епископа рашко-призренског Г.Г. Артемија са његове епархије са монаштвом 13.2.2010. године, неканонски – јер између осталог – „није био кооперативни владика“ и није се „уклапао“ у причу коју је CIA изводила на терену са својим агентима у редовима црквених великодостојника…

Боснић сведочи да је при одласку у Вашинтгтон, да би говорио као српски представник на Српском конгресу Уједињења, сазнао да је „Српски Конгрес Уједињење – ФРОНТ за CIA, да директно ради испод Стејт Дипартмента“.
Они су организовали путовање за америчке сенаторе и америчке конгресмене у посету окупираном Косову и Метохији 2007. и 2008. када се лобирало за признавање „независности Косова“, коју је САД прихватило одмах по „проглашењу“. (Овде је важно напоменути да су „косовски званичници“ 1999. године први пут јавно ангажовали једну лобистичку кућу у Америци, а и данас имају уговор о заступању који је већ три пута обнављан и правно валидан до 2017. године.)

У наставку је прича Џона Боснића…

„Неки Грци и неки Срби који су били повезани са Конгресом су организовали путовање за делегацију Конгреса САД, неколико сенатора и конгресмена, све у организацији владике за источну Америку Иринеја Добријевића, он је све организовао, он је тајни CIA агент наравно, наш владика, наше цркве. Он је то све организовао да путују, али да не посете Грачаницу и није дозволио никакав контакт са владиком Артемијем. Причано је да ли смо за или против владике Артемија, ја сам за да владика Артемије остане, али то није у питању сада. По закону цркве, кад неки владика доведе делегацију у црквену територију другог владике, као што је владика Иринеј Добријевић довео ову делегацију на територију владике Артемија, ОБАВЕЗНО је да иде код владике Артемија. Ја сам сазнао да они неће да иду код њега, хоће само до манастира Дечани, који је водио овај отац Сава Јањић који је CIA агент и који је водио Дечане као CIA станицу, тамо на Косову.
Кад кажем агенти, онда могу да кажем и на енглеском да буде више прецизно asset – они су човек који је у корист за CIA. (прим.прир. asset, енл. – користан или вредан квалитет, вештина или особа).
Они су довели делегације тамо, ја сам добио копије плана зато што сам био менаџер, консултант, за Српски конгрес Уједињења. Позвао сам директно Џима Џатраса, нашег најбољег грчког пријатеља у Вошингтону, он је Грк и организатог у Вошингтону. Ја сам га звао зато што је он био представник покрајине (Косова и Метохије) у име владике Артемија у Вошингтону.
Ја сам га звао – Биће посета сутра ујутру у 9 на Дечани, а данас би било добро време за владику Артемија да путује ноћу и стигне око 8 сати ујутру код манастира Дечани.
А наравно, у манастиру Дечани су били сви издајнички монаси који су чекали америчке делегације да причају против српске владе, против Милошевић, против српство, да ми смо сви срећни ако смо ми православци у Албанија, ако смо ми православци у Косово, ако смо ми православци у Србију, није важно ако је ово све Божја земља, за нас држава није важна…
А дошао је владика Артемије одмах кад су стигли Американци, био је скоро физички сукоб.
Владика Артемије је дошао, сви су рекли – Владика је ту – а кад је владика ту нико не може да прича, овај отац Сава није могао да отвори уста. Владика каже шта је шта, ко је ко, шта треба… Американци нису имали шта су тражили, нису имали позивнице да се уђе на Косово… И тако, због тога они су спремили да избаце владику Артемија. Између других ствари, али је то главна ствар.
То значи, ако ме питаш ти да ли сам крив, ја кажем јесам крив, јер сам доводио владику да брани српство испред непријатељске делегације. И тако треба да се ради. Нема тајне активности, из сенке.
Отворен је живот, отворено је сунце, отворена је правда, и отворено је шта треба да се ради. А нећемо даље да дозволимо да наши такозвани „Срби“ раде прво за Америку а онда за нас, ако раде за нас уопште… “

ИЗВОР: kriv je

***

Целу емисију можете чути ОВДЕ – Џон Боснић “СРБИЈУ СРБИМА“ (11.07.7526.)

ИЗВОР: Радио Сербона Београд

29.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић