Поглед кроз «осећајне» наочаре

Люди идут по Александровскому саду.Маска на лицу – кажу о човеку који не изражава своја осећања. Специјалне наочаре ће омогућити скидање такве маске и откривање скривених емоција. Огледни примерак таквог анализатора су створили британски истраживачи из Кембриџа. Разрађивачи су уверени да ће то откриће имати широку примену.

На изглед  су то обичне наочаре, али се у њима налази минијатурна камера  попут зрна пиринча. Зависно од положаја мимичких мишића уређај је способан да открије једно 24 параметра на људском лицу. Специјални аналитички софт ће затим одредити шта у том моменту осећа човек. Срећу, тугу, страх, гнев, одвратност, презир или зачуђеност – разрађени систем је способан да ухвати сву лепезу емоција. Паметне наочаре имају индикаторе који омогућују да се схвати која осећања има саговорник. Зелено светло ће саопштити да га интересује оно што говорите, а црвено светло ће ставити на знање да се он досађује или се не слаже. Када се подаци унесу у компјутер могуће је добити детаљније информације. Према мишлењу аутора, новитет је намењен онима ко страда од аутизма. Он је користан и за људе који имају алекситимију – неспособност да диференцијају своја осећања, а да не говоримо о осећањима другог човека, – каже руководилац Психолошког и саветничког центра психолог Владислав Можајски.

При таквим особинама личности, свакако, тај уређај  помаже да се човек адаптира за реалност, буде адекватнији, односно, може да схвати  када  су му наклоњени или када се на њега љуте, или се га боје и тако даље да би одговарао прикладним осећањима и прихватао различите околности.

Стручњак сматра да професионални психолози не могу да се уздају у тај изум. Психолошки рад, – уверен је  Владислав Можајски, – састоји се у томе да се без таквих техничких штака научи да схвати себе и друге.

Осим медицине осећајне наочаре могу да буду искоришћене у роботици, – сматрају истраживачи из Камбриџа. Например, у случају стварања робота-нудиља, који знају  како треба  да се владају с пацијентима болница или старачких домова. Та разрада може да заинтересује специјалне ресоре, – сматра руководилац Федералног Информативног центра Аналитика и безбедност Руслан Милченко.

Када се та ситуација  анализира са гледишта борбе против тероризма,  та би ствар могла да се користи у местима  масовног гомилања људи – на аеродрому, железничкој станици, центрима за разоноду – обављајући оперативни рад уз коришћење агената или резидената с таквом техником, проценат откривања људи који се владају некако необично, психолошки нестабилно, био би већи. Ту би такве наочаре играле позитивну улогу. У последње време софистицирани технички изуми постају све популарнији и постају атрибути савременог живота. Некада су детектор лажи сматрали куриозитетом. Данас се он често и успешно користи. Постоје и мини-анализатори за  кола који омогућују контролу степена умора возача да би на време дали сигнал – кочи те се одмарај. Зашто не би се користиле наочаре – индикатори емоција?  Огледни примерак је успешно тестиран, те  се спрема за производњу.