Орден за бомбе на Србију

holandska-kraljicaХаг – Холандска краљица Беатрикс одликовала је Краљевско војно ваздухопловство за бомбардовање Србије, пре 14 година, окачивши врпцу с написом „Косово 1999″ на њихов барјак, пренели су холандски медији.

Суверенка из Хага, сетила се улоге својих пилота током ваздушних напада, не само у данима када Србија оплакује жртве агресије започете 24. марта 1999, већ и уочи предстојеће одсутне преговарачке битке за окупиране територије у седишту Европске уније, 2. априла.

Овај чин холандске владарке је, према оцени дугогодишњег дипломате у пензији Станислава Стојановића, један од облика западног притиска на Србију уочи нове рунде преговора у Бриселу. Попут баш јуче поновљеног захтева амбасаде САД у Београду да се правди приведу убице америчких држављана, браћа Битићи, који су се током рата прикључили терористима ОВК.

Он подсећа да је још увек доминантна нетачна слика, створена пре 14 година када је нелегално сила кренула на суверену државу и то представљено као хумана интервенција против дивљака Срба.

„Иде се и на ултиматуме Београду, а они су у последње време све видљивији и све јасније се чују“, навео је Стојановић, приметивши да се руководство Србије труди да се одупре притисцима за одрицање од дела сопствене територије. Труд се, указује он, види у томе што су на последњој рунди домаћи званичници рекли не ултиматумима.

„Колико ће се наше вођство до краја одупрети, зависи од тога до које мере ће успети да очува јединство у наступу и инсистира на националном и државном достојанству“, оценио је дугогодишњи дипломата који саветује српски државни врх да у преговорима наступи дипломатски, не силом, већ чврстином и да не прелази „црвене линије“.

Притисци са Запада

„Све што се Србији радило пре, током и после бомбардовања, па до данас је скандал, закључно са последњим потезима које запад вуче поводом Косова. Притисци иду у различитим облицима и перманентни су у последних десет до 12 година. Расту са приближавањем скорог финала преговора у Бриселу, а све у циљу пристанка српског државног врха да Косово изађе из граница Србије“, мишљења је Стојановић.

Д. Декић / Вести / Васељенска ТВ