Обиљежавање страдања Срба у Подрињу; Пренос на РТРС од 20.10

Централни програм обиљежавања страдања Срба у Подрињу почиње вечерас у Братунцу. Обиљежавању ће присуствовати предсједник Републике Милорад Додик, делегација Народне скупштине Српске, те изасланик предсједника Србије Александар Вулин.

Спомен обиљежје у сребреничком селу Залазје - Фото: СРНА

У 19 часова биће служен парастос, затим слиједи полагање вијенаца на Спомен-крсту на гробљу у Братунцу.

Биће прислужене свијеће за покој душа 3.267 погинулих из регије Бирач, од којих је 2.428 настрадало у средњем Подрињу, а остали на другим ратиштима и дијеловима БиХ. Делегације ће положити цвијеће код Централног спомен-крста гдје ће бити одата почаст свим српским жртвама из ове регије.

Након парастоса, обратиће се званичници Српске, а након тога на љетној позорници биће приказан документарни филм „Злочин без казне-страдање Срба у средњем Подрињу“.

Радио телевизија Републике Српске преносиће од 20.10 часова академију и обраћање званичника, а након тога и премијерно емитовати филм „Злочин без казне-страдање Срба у Средњем Подрињу“, аутора Слађане Зарић, рађен у продукцији РТС-а.

Обиљежавање страдања посвећено је свим српским жртвама из овог краја, а организује се поводом 25 година страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљена 22 војника и цивила од којих нико није преживио, иако је седморо живих заробљено.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Трагичног Петровдана 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину настављајући реализацију свој план етничког чишћења започетог у априлу те године.

Манифестација се завршава на Петровдан, 12. јула, када ће након Свете литургије у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице бити организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасам и на Залазју, гдје ће бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 69 српских цивила и војника убијених и погинулих у селима око Сребренице и Братунца.

У оквиру манифестације „Петровдански дани“ данас је приказан документарни филм „Дјеца“ у продукцији РТРС-а.

www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=260402

*

Извор: ФСК