Инцидент у Нишу на пројекцији филма „Албанке су наше сестре“

У Нишу је пројекција документарног филма „Албанке су наше сестре“ одложена након што је група окупљених испред зграде почела да протестује против приказивања филма, скандирајући против Албанаца и носећи српска обележја.

Инцидент се догодио и у самој сали, пред почетак емитовања, када је један од гледалаца устао и, како кажу очевици, жучно негодовао због емитовања филма и добацивао ауторима.

Како Н1 сазнаје реч о Браниславу Вакићу, бившем посланику Српске радикалне странке, кога је полиција извела из сале.

Полицијска управа у Нишу потврдила је да је група грађана негодовала због пројекције документарног филма „Албанке су наше сестре“ која је требало да буде одржана у Медија центру у Нишу, али да није било инцидената.

За Н1 је у полицији речено да није било бацања каменица, иако је новинарка Н1 јавила да је барем једна полетела ка Медијацентру.

Организатори су одлучили да одложе пројекцију како не би “угрозили дугорочну безбедност”.

Када ће и да ли ће пројекција бити одржана, за сада није познато.

Филм „Албанке су наше сестре“ говори о односима Срба и Албанаца и недавно је био приказан на фестивалу у Београду „Мирдита, добар дан“.

То је један од пет филмова у оквиру пројекта “Стварни људи – стварна решења” о односима Косова и Србије, који су заједнички реализовали Независно друштво новинара Војводине, БИРН Косово и форум ЗФД, уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

Филм “Албанке су наше сестре” говори о бомбардовању 1999. и људима у Србији који постају свесни са почетком мобилизације становништва да их сустиже још један рат и опиру се томе, дезертирају, а антиратне активисткиње демонстрирају. Они који у овом филму говоре о томе, опет би учинили исто.

*

Извор: НСПМ