„КРЧМАРУ ЈЕ ЖЕНА ЗАБИЛА НОЖ У УСТА…“ Оно није сцена из хорор филма, већ из СРПСКЕ КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ

Крчмару жена забија нож у уста, детлић кљуца слону очи, на столу одсечена људска рука, извађени око и срце… Није сценарио за хорор филм, у питању су илустрације из књиге бајки која се може купити у српским књижарама.

Na stolu izvađeni srce i oko i odsečena ruka: Ilustracija za bajku "Tri hirurga"

На столу извађени срце и око и одсечена рука: Илустрација за бајку „Три хирурга“
Фото: Промо / Промо

Када су Јована и Лазар Михаиловић из Ниша почели да читају приче из књиге „365 бајки за сваки дан“, коју су купили свом трогодишњем сину, нису ни претпоставили какво их језиво изненађење чека. Неке од прича, наиме, биле су толико насилне да је и њима било нелагодно, а тај осећај су додатно појачале илустрације које подсећају на плакате хорор филмова.

У причи „Пас и врабац“, кочијашева жена покушава да убије врапца, али нож забија у уста кочијашу и убија га на месту, што је пропраћено бруталном илустрацијом тог чина. У причи „Врапци и слон“, детлић из освете копа очи слону, док у једној причи дефин зарања и дави мајмуна јер га је овај – слагао. Ту је и бајка у којој лопов одсеца главу петлу, док у бајци „Три хирурга“ актери себи секу руку, ваде срце и чупају око!

– Шокирао сам се када сам почео да читам детету јер је садржај појединих прича превише насилан. Радња је дегутантна и одраслим особама, а камоли деци. Књиге нису јефтине, а издавачка кућа је врло озбиљна, тако да тако нешто нисмо очекивали – каже Лазар за „Блиц“.

Његова супруга додаје да се иза, наизглед, лепо замишљене и уређене књиге са бајкама крије нешто што треба склањати од деце.

– Након неколико нормалних бајки, наишла сам на приче које позивају на брутално насиље и злочин, што је додатно употпуњено илустрацијама. Ово је прејако и за формиране личности, а не бих ни да причам да ли деци треба пласирати овакав садржај од малих ногу. Неке приче сам, читајући детету, морала да модификујем. Нажалост, неке сам читала у даху не приметивши на време њихов морбидан садржај. Срамотно је да не постоји боља контрола садржаја намењеног деци – каже Јована.

Žena je promašila detlića pa nož zarila mužu u usta: Ova ilustracija prati bajku "Pas i vrabac"

Жена је промашила детлића па нож зарила мужу у уста: Ова илустрација прати бајку „Пас и врабац“
Фото: Промо / Промо

У „Вулкану“ објашњавају да су садржај и илустрације првог издања књиге одређени строгим уговором и да се ништа није смело мењати.

– Из свих следећих књига из библиотеке „365 бајки“, за које смо купили не тако стриктна ауторска права, избацили смо већину таквих прича. Наредне књиге смо прилагођавали нашем поднебљу и схватањима, наводи уредник издања Небојша Бурзан и додаје да ће примедбе родитеља из Ниша размотрити и реаговати на њих.

Једно је када се деца суочавају са смрћу као саставним делом живота, као што је то у причи о девојчици са шибицама, а сасвим друго када се застрашују бизарним описима сечења руку, труљења тела магарца и забадања ножа у уста Жељка Курјачки, психолог
Психолог Жељка Курјачки оценила је да су приче које смо јој показали, најблаже речено, непримерене.

– Бајке које се читају деци пред спавање треба да буду лепе и умирујуће јер оне служе да се деца осете сигурно. Тек понеке приче могу да буду и тужне јер се њима деца уче, у заштићеној средини, и тужним осећањима и ружнијој страни живота. Међутим, бајке не би требале да имају сурове илустрације или застрашујуће описе – прича Курјачки и додаје да то децу може да престраши.

– Једно је када се деца суочавају са смрћу као саставним делом живота, као што је то у причи о девојчици са шибицама, а сасвим друго када се застрашују бизарним описима сечења руку, труљења тела магарца и забадања ножа у уста – истиче она.

„Изузетно лоше по раст и развој“

Дечји психолог Милан Радовановић подсећа да приче за децу имају значајну улогу у детињству.

Milan Radovanović

Милан Радовановић
Фото: Марко Метлас / РАС Србија

– Овакве фотографије могу бити изузетно лоше по раст и развој, нарочито код мале деце која не знају да читају. Она много више посматрају слике. Родитељи када читају књигу детету, код сваке илустрације морају да застану јер дете жели да је погледа и изучи до детаља. Изненађен сам оваквим илустрацијама – каже Радовановић.

 

 

 

 

Извор: Блиц