Сваки нови преговори слабе преговарачку позицију Србије

Skupstina SrbijeБЕОГРАД – У Скупштини Србије одржана је седница на којој су посланици пропитивали чланове владе о дијалогу са Приштином уочи нове рунде заказане за 2. април у Бриселу, али и о другим темама.

Због противљења Приштине да Заједница српских општина (ЗСО) добије извршна овлашћења поставља се питање да ли ће ЗСО уопште бити основана, а Србија са сваким новим преговорима о Косову има слабију преговарачку позицију, поручио је данас у Скупштини Србије премијер Ивица Дачић.

Више од три сата премијер Дачић оговарао је на посланичка питања која су се скоро у потпуности, као што се и очекивало, тицала питања Косова и Метохије и дијалога Београда и Приштине који се води у Бриселу.

19.41 – Питање реконструкције Владе Србије није била тема разговора у владајућој коалицији протеклих недеља, изјавио је вечерас лидер Социјалистичке партије Србије И премијер Србије Ивица Дачић на крају трочасовног „пропитивања“ чланова његовог кабинета у Скупштини Србије.
„Никад нисмо разговарали на тему избора, промени премијера, то онда није реконструкција, већ избор нове владе. Није добро да то буде тема којом се бавимо само у јавности“, истакао је Дачић.

18.36 – Премијер Србије Ивица Дачић негирао је данас у републичком парламенту да је српској делегацији у Бриселу понуђен папир о којем спекулише јавност.
“Тај папир и не постоји у формално-правном смислу, то је један покушај да се резимира шта је договорено. Тај папир је апсолутно бесмислен, не садржи сустинске ствари. То је један покушај да се договоримо бар око неких оквира”, навео је Дачић.

18.29 – Србија је спремна на компромис, али не може више да да од овога што је већ понуђено, јер понижење није решење за Косово, и ако неко очекује да ће попустити у последњем моменту, дубоко греши, изјавио је Дачић.
„Нико нема право да каже да у Бриселу Србија нешто одбија. Не, Србија у Бриселу тражи да се нашем народу да право да живи, да свој живот заштити И да га уреди, више од тога не треба да тражимо а мење не треба да дамо“, навео је Дачић.

На питање посланика Дачић је рекао да је спреман да жртвује своју политичку позицију И да га избори не интересују, а да у Бриселу никада није преговарао о независном Косову, јер му такав мандат није дат нити му је то тажено.

18.04 – Србија је у дубокој економској кризи и из ње се не може извући ситним корацима, већ само снажним економским развојем, рекао премијер Србије Ивица Дачић.“Данас запослити сваког новог радника јесте херојско дело”, истакао је премијер.

17.42 – Сутра поново састанак државног врха о дијалогу Београда и Приштине, рекао је Дачић.

17.38 – Дачић поручио да је најважније питање у дијалогу са Приштином чиме ће се бавити Заједница српских општина.
„Ово је комплексно питање и кључне тачке у дијалогу се воде око тога. Ви сте питали када ће се расправлајти у парламенту о преговорима у Бриселу, ја сам информисао све грађане и нисам сакрио ниједан детаљ о ономе шта се разговарало“.

17.34 – Дачић изајавио да не види разлог за ванредне парламентарне изборе, јер како каже, зашто би се ишло на парламентарне, а не и на председничке изборе. Дачић је рекао да неће бити избора без обзиран на исход дијалог у Бриселу 2. априла. „Не видим зашто би се ишло и ако се постигне и ако се не постогне договор, а нарочито не зашто би се ишло на палрмаентрне а не и на председничке изборе“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је председник Србије Томислав Николић предложио да он води дијалог И зато одговорност сносе сви.
На изборе идемо само када постојие проблеми из којих нема излаза, поручио је он лидеру ЛДП Чедомирју Јовановићу, одговарајући на питање да ли ће бити избора након бриселских разговора.

16.52 – Директна последица бојкота пописа становништва од стране Албанаца на југу Србије јесте смањење одређених финансијских средстава за рад Националног савета албанске националне мањине, изјавио је премијер Дачић.

Одговарајући на критике посланика Ризе Халимија о смањењу средстава за рад тог тела, премијер је на почетку седнице на коме са члановима владе одговара на посланичка питања поручио да је циљ Србије да се настави процес интеграција Албанаца у државу и друштво и да учествују у свим институцијама.

У скупштини су, поред премијера Ивице Дачића, потпредседници владе Сузана Грубјешић, Расим Љајић, Јован Кркобабић,министри Зорана Михајловић, Милан Бачивецих, Иван Мркић, Алиса Марић али не и први потпредседник Александар Вучић.

Влада је раније у скупштину упутила обавештење да седници неће присуствовати министри Жарко Обрадовић и Млађан Динкић. Према Пословнику о раду парламента, седница на којој министри одговарају на питања посланика одржава се сваког последњег четвртка у месецу од 16 до 19 сати, ако парламент у то време заседа.

Посланици су после три месеца имали прилику да постављају питања члановима владе, пошто је последња таква седница одржана 27. децембра прошле године.

ТАНЈУГ