Београд одустаје од преговора? Дај Боже!

sns-toma-nikolicУ овом тренутку чини се да је Београд све ближе да одустане од преговора у Бриселу. – Ако Албанци извуку на сто само свој устав и законе, ако за такав став имају подршку Европске комисије или Савета ЕУ, онда нас тамо (у ЕУ) неко не очекује – предочио је председник Србије Томислав Николић, додајући да Приштина од ЕУ не добија питање – шта вам то значи?

– Када ми кажемо да српска заједница треба да управља судством у оквиру своје заједнице, полицијом у оквиру заједнице, онда се Дачић нађе пред питањем: шта вам то значи? Ми ћемо до четвртка бити спремни да свако питање, сваку област у којој желимо да српска заједница одлучује, све то да конкретизујемо – казао је Николић.

Он је објаснио и „црвене линије“ Србије у преговорима са Приштином.

– Никада не признати независност КиМ, а у дугом временском периоду да не дозволимо на територији српске заједнице да се појави нека оружана сила. То је план који је установила Народна Скупштина Србије – подсетио је Николић.

У Приштини се чини да је Београд на ивици да одустане од преговора. Политички аналитичар Фатмир Шехоли каже да је скептичан да ће 2. априла бити постигнут договор у Бриселу.

– Имајући у виду како је протекао последњи сусрет, јасно је да Дачић не може да уради ништа без знања Вучића. С друге стране Приштина, односно Тачи, није у позицији да учини иједан уступак јер би то значило смрт његове политичке каријере – каже Шехоли.

Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, сматра да Београд не може да прихвати предлог Брисела.

– Тај предлог је толико лош да се практично не може поправити, већ само козметички дорађивати, што не мења његову антисрпску суштину. Све што је Србији до сада понуђено се креће у оквирима Ахтисаријевог плана, а некад је и испод нивоа онога што тај план нуди. Ту се Косово третира као фактички независна држава и нигде нема државе Србије и њених институција. И све модификације таквог плана сводиле би се на фактичко одустајање од територијалног интегритета и предају севера КиМ Тачију и Албанцима. И зато мислим да овај план ни по коју цену не би смео бити прихваћен – каже Вукадиновић.

Без договора нема датума

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун казао је јуче у Скупштини да уколико се не постигне договор од датума неће бити ништа. Он је најавио да ће представници Владе сутра одговорити на питања посланика о дијалогу у Бриселу. Слободан Самарџић (ДСС) сматра да Брисел, Вашингтон, Берлин и Приштина не показују вољу да прихвате захтеве Срба на Косову.

– Незванично се помиње да ће нас посланике о свему обавестити до 2. априла, али тада је касно. Влада ни до сада није обавештавала Скупштину шта се догађа у Бриселу – казао је Самарџић.

Ништа без међусобног признања

Председник Парламентарног комитета Европског парламента за спољне послове Елмар Брок изјавио је да је међусобно признање Косова и Србије последњи услов на њиховом дугом путу ка учлањењу у Европску унију. Немачки парламентарац је за албанску ТВ
рекао да обе земље, Косово и Србија, треба да постепено смањују напетости у односима и да у каснијим фазама признају једна другу.

Ј. Л. Петковић – Вести