Николића задужбина: Откупљује себи душу народним новцем

Патријарх Иринеј у суботу ће у Бајчетини, родном селу председника Николића освештати цркву задужбину Томислава и Драгице Николић. 

николића задужбина
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

У њу је, како београдски медији преносе, уложено око милион евра.

Према писању „Политике”, председник Николић ће се 27. маја “на духовни начин” опростити од државничке функције као ктитор цркве посвећене Светом Димитрију.

„Има у овоме дану освештања неке симболике, с обзиром на то шта су све Николићу и његовој породици радили поједини медији и бивши пријатељи из СНС-а. „Сад ми аплаудирате, а од почетка сте ме рушили”, рекао је још увек актуелни председник државе на једном митингу у оквиру председничке изборне трке коју је његов наследник премијер Александар Вучић тријумфално окончао“, пише „Политика“.

Тога дана, 27. маја, Српска православна црква слави мученике Исидора и Максима.

Црква је у мермеру, владичански трон направљен је од македонског камена и златног оникса из Аризоне, пише Политика.

Блиц“ под насловом „Николићева црква будући женски манастир“ наводи да је председник украшавање унутрашњости цркве плаћао између 1.000 и 3.000 евра по квадрату, а да је материјал за поједине делове мозаика за исту површину коштао око 2.000 евра.

Изградња је трајала око три године.

Политика“ још наводи да ће свечаност поводом освештања храма почети у девет сати и да ће јој присуствовати и епископ шумадијски Јован и патријарх српски Иринеј. На питање новинара овог листа ко ће још доћи, нпр. неко од државних званичника, њихов домаћин Марко одговора: „Не знам, доћи ће, углавном, народ.” Иначе, црква у Бајчетини биће предата на управљање Српској православној цркви. Питање је само ко ће се у њој молити, с обзиром на то да у селу има једва тридесетак душа, констатује „Политика„.

Реакције читалаца на ову вест су највећим делом негативне. Најчешће се односе на чињеницу да је црква изгубила једну од својих најважнијих улога у друштву – моралну, захваљујући својој сарадњи с бескрупулозним политичарима.

николића задужбина
Бајчетина – Томина црква/Фото: Политика/Б. Карталовић

Извор: Хронограф