Откривене мошти првог српског епископа у Америци

У манастирској Цркви Светог Саве у Либертвилу, у америчкој држави Илиноис, откривене су нетрулежене мошти првог српског епископа у Америци – Светог Мардарија. Мошти су се налазиле у Цркви Светог Саве од децембра 1935. године, односно од дана када су на том месту похрањене.
Отварањем гроба откривено је да су мошти Светог Мардарија нетрулежне.
У петак ујутру, 5. маја, 2017. године, радници су пробили поклопац бетонског ковчега. За то време појане су пасхалне химне и тропар ”Христос воскресе”, по српском и руском напеву, знајући за дубоку љубав и посвећеност Светог Мардарија овим словенским традицијама.

мошти

Мошти су биле лагане и одмах положене у привремени метални ковчег, где су прегледана стопала као једини видљиви део тела у том тренутку. Кости на стопалима су имале златно жуту боју. Затим је приступљено испитивању средњег дела тела, у рукама Светог Мардарија је био крст који је и даље држао чврсто. Повукавши рукав сакоса, указале су се руке Светог Мардарија које су биле у потпуности очуване. Јасно су биле видљиве кожа, нокти и длаке, и у том тренутку је постало сасвим очигледно да се ради о нетрулежним моштима, а не само о костима.
Потом су мошти помазане нардовим уљем, по упуствима која су добијена из свештеног манастира Хиландара. После помазивања, боја коже се променила у тамно браон.
После прања и помазивања, Светитељеве мошти су умотане у памук и лан, тако да их је лакше померати и премештати. Потом су свете мошти привремено обучене у стихар, до пуног одевања. Његово лице је прекривено ланом, a тело је положено у привремени метални ковчег.

Извор: Агенције