Истина на блиц

blic_logoСкоро истовремено када је један од уредника Блица објавио да сваки новинар зна да новински напис није доказ, али да фотографија то јесте, тај дневни лист из Београда објавио је у свом интернет издању грубу манипулацију чињеницама.

Као илустрација за текст о прекомерној потрошњи народних посланика, под насловом „Скупо плаћамо посланички туризам: за пут у Еквадор најмање 10.000 долара“, објављен је снимак са скупа посвећеног парламентарној сарадњи Србије и Организације уговора о колективној безбедности, одржаној знатно раније у Међународном прес центру у Београду.

На слици се могу видети српска и руска застава, као и познати учесници тог скупа, међу којима и сада већ бивши амбасадор Руске Федерације у Београду, Његова Екселенција Александар Конузин и генерал Божидар Делић.

Иако се нигде не наводи да је на путовања народних посланика у Русију потрошен било какав недозвољен или прекомеран новац, нити да су са неумереним трошењем буџетског новца на било који начин повезани Његова Екселенција Александар Конузин или генерал Божидар Делић, врло непрофесионално се у том контексту наводи да је група пријатељства с Русијом најбројнија у Народној скупштини.

Српски медији, који негују уређивачку политику сродну оној коју гаји Блиц, често објављују спиноване информације. Добар пример за то био је и прилог о продаји ораха пуњених бетоном у Кини, 21. фебруара ове године. У поднаслову је писало: „Лажне ‘најк’ патике, лажни ‘ајфони’, лажне ‘дизел’ панталоне… На све смо већ навикли када су у питању производи који долазе из Кине”.

Човек би већ из поднаслова помислио да се ради о одлично организованом неваљанству, а нарочито из прве реченице: “Најмногољуднија земља света не престаје да нас изненађује својом иновативношћу на пољу лажирања производа.” Затим се каже (у множини!) да у жељи за профитом, кинески трговци раздвајају орахову љуску и у њу сипају бетон! Колика је Кина и колико има кинескх трговаца, па то је епидемија подвала, једини је закључак.

Али, тек на крају ове новинарске „пирамиде“ и школског примера грубо интерпретиране вести, сазнајемо да читава ствар нема везе са широко организованом преваром као што је масовна производња лажних патика или фармерки, нити са самом земљом, како је наведено, него са извесним господином Лијем, чије се пуно име и не наводи, који је наводно купио, гле чуда, два и покилограма бетоном филованих ораха и то од непознатог „месног продавца“ негде у провинцији Хенан, која има више од сто милиона становника.

Шта ли су два и по килограма бетоном филованих ораха, спрам спиноване вести о њима, намењеној вишемилионском аутиторијуму, која укључује „ајфоне“, „дизел“ фармерке, па и саму „земљу која не престаје да нас изненађује иновативношћу на пољу лажирања производа“!

У таквом логичком поретку истине, слици са српско-руског скупа у Београду јесте место уз текст о прекомерној потрошњи на путовања. Доказ је то, еј!

Бранко Жујовић / Глас Русије