ПАРИЗ – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

УЛОГ данашњих избора за председника Француске увелико прелази границе географски највеће земље у саставу ЕУ. У игри је будућност целе европске конструкције. Уколико победи Марин ле Пен, ништа више на Старом континенту неће бити исто. Ако слави фаворит Емануел Макрон, доћи ће, вероватно, до неких промена, али суштина ће, засад, остати непромењена.

Током предизборне кампање супротставила су се два потпуно различита европска пројекта, па ће данашњи избори, на неки начин, бити и референдум о Европи, од кога ће зависити и будућност целог континента.

Марин ле Пен заговара потпуни раскид с оваквом ЕУ, коју сматра „тамницом народа“. Залаже се за унију суверених држава, док би евро задржала само као невидљиву обрачунску јединицу за спољнотрговинско пословање. Жели повратак граница, домаће валуте, неприкосновеност националног законодавства. Речју, жели потпуни обрачун с мондијализмом, сматрајући ЕУ и њен принцип конкурентности по сваку цену главним кривцем за велику незапосленост и лоше економско и безбедносно стање у земљи.

Оптужује Макрона за неосновани еврооптимизам и потчињеност Француске. Он њој одговара да изолованост никуда не води. Кандидат формације „У покрету“ тражи још већу и чвршћу сарадњу земаља чланица ЕУ, у економској и монетарној политици, борби против тероризма, размени студената, заштити околине… Макрон из све снаге брани евро, уз девизу „јака Француска у заштићеној Европи“. Заговара промене у смислу јачања европске конструкције. Намерава да се бори против социјалног дампинга, увођењем једнаких примања за исти рад у једној земљи ЕУ, имајући у виду нелојалну конкуренцију коју стварају „увезени радници“. Са Немачком, и другим државама ЕУ на добровољној бази, планира стварање заједничке одбране, европског одбрамбеног фонда за набавку опреме и јединственог европског генералштаба. У супротном, поручио је, нереформисаној Европи прети „френгзит“.

СМРТ НА БИНИ

ПОСЛАНИЦА Социјалистичке партије Корин Ерел (50), која се прошле године придружила покрету „Ан марш“ („Напред“) центристичког кандидата на председничким изборима Емануела Макрона, умрла је током његовог митинга, након што се изненада срушила на бини док је држала говор.