Митрополит Амфилохије на пријему црквених и вјерских делегација код Папе римског Франциска (видео)

papa amfilohijeЦЕТИЊЕ, 22. МАРТА (Светигора прес) – У сриједу, 20. марта, дан након инаугурације новоизабраног поглавара Римокатоличке Цркве, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије је, са представницима Православних Цркава, других хришћанских заједница и религија, као представник Српске Патријаршије, био на свечаној аудијенцији код Папе римског Франциска.

На свечаној аудијенцији, након поздравних говора Његове Свесветости Патријарха константинопољског Вартоломеја и Папе римског Франциска, Господин Митрополит је Папи, у име Његове Светости Патријарха српског Иринеја, даривао икону Пресвете Богородице, рад монахиња из манастира Св. Луке у Жупи Никшићкој и заблагодарио му на гостопримству током боравка делегације Српске Патријаршије у Ватикану.

Митрополит је, као и претходних дана, имао више сусрета са званичницима Православних Цркава: Патријархом константинопољским Вартоломејем, Митрополитом волоколамским Иларионом (Московска Патријаршија), свим присутним представницима Православних Цркава, али и са високим званичницима Римске курије, попут кардинала Валтера Каспера, бившег предсједника Понтификалног савјета за јединство Хришћана и других.

Митрополит се истог дана, у просторијама Амбасаде Црне Горе, сусрео са Његовом Еминенцијом Амбасадором Црне Горе у Италији г. Војином Влаховићем. У отвореном разговору размијенили су утиске у вези са избором новог папе, а господин Амбасадор је Митрополиту кратко представио живот и рад црногорске амбасаде у Италији. Митрополит је Амбасадору Влаховићу поклонио икону Владимирске иконе Божије.

Митрополит се нешто касније у Ватикану, у Дому Свете Марте, гдје је била смјештена наша делегација, састао са Његовом Еминенцијом г. Енриком Тућилом, Амбасадором Сувереног војног малтешког реда у Црној Гори и том приликом, будући да се Амбасадор заинтересовао за њих, разговарао с њим о некадашњим светињама Малтешког реда које се данас чувају на Цетињу. Амбасадор Тућило је изразио задовољство и благодарност што се светиње данас с пажњом и поштовањем чувају у Православној Цркви.

У вечерњим часовима је Митрополит дао интервју за аргентински дневник Ел Либерал из Сантијаго дел Естера, гдје је поновио, оно што је рекао и Папи у личном разговору, да је за Православне врло важно свједочење новоизабраног Папе о томе да је Христос, а не папа, центар Цркве, осврнувши се том приликом на папски примат, који је једно од централних питања дијалога Православне и Римокатоличке Цркве.

Након интервјуа, Митрополит се у Риму састао са неколико студената из Српске Патријаршије који студирају на теолошким факултетима римских универзитета, а сљедећег дана, у четвртак, 21. марта, делегација Српске Патријаршије је напустила Рим.

Функционални линк http://www.mitropolija.me/?p=11038