Скупштини Србије упућена петиција за ревизију изучавања Дарвинове теорије у школама ускоро пред члановима Одбора за науку

Charls Darvin, nauccnik, biolog

Charls Darvin, nauccnik, biologПредседник скупштинског Одбора за науку и образовање Муамер Зукорлић је, поводом петиције којом се тражи ревизија изучавања теорије еволуције у школама и на факултетима, изјавио да ученицима и студентима треба да буду доступне све теорије о развоју света и човека, научне и креационистичке.

Зукорлић је најавио и да ће се петиција за ревизију изучавања Дарвинове теорије, коју је поднела група професора, академика и лекара, наћи пред члановима овог одбора у неком „наредном разумном периоду“.

Он јасно одваја верске ставове и његову улогу челника скупштинског Одбора за образовање, науку и технолошки развој.

„Ја као верник немам никакву сумњу и бесмислено би било од мене очекивати да верујем у било шта друго осим у оно што је светоназор монотеитичке вере. Као председник Одбора ја немам права да са те позиције намећем своје ставове“, казао је Зукорлић.

Петиција је, поред Скупштине Србије упућена и Министарству просвете, Српској академији наука и уметности, универзитетима у Београду и Новом Саду и сенатима Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Бања Луци.

Жарко Кораћ: Комично!

Посланик и психолог Жарко Кораћ петицију је оценио као „фантастичну и комичну“, а сматра да Скупштина Србије није место за научне расправе, јер је реч о законодавном телу.

„Ако они желе научну расправу о теорији еволуције, постоји Српско лекарско друштво, постоји заједница универзитета у Србији. Има научника, има биолога, па нека са њима расправљају“, поручио је он.

Кораћ је указао и да је Србија секуларна држава, уз слободно исказивање вероисповести.

„Штавише, ђаци у школи могу да бирају да ли ће слушати веронауку. У оквиру веронауке се може слушати и о креационистичком схватању света, то нико у Србији не забрањује“, казао је Кораћ.

Кораћ је оценио да је иницијатива за ревизију Дарвинове теорије и одрицање од научних достигнућа захтев за враћање Србије неколико векова уназад, а додао је да је заправо реч о укидању биологије.

„Доста је занимљиво то да је ову петицију потписало и доста лекара. Теорија еволуције је део медицине и биологије као научних дисциплина“, додао је Кораћ.

Он је подсетио и на иницијативу из 2004. године, када је тадашња министарка просвете Љиљана Чолић тражила укидање Дарвинове теорије из уџбеника биологије. „То је ваљда једина вест из Србије која је обишла буквално цео свет. То није чак ни рат на овим просторима успео“, казао је Кораћ.

ДЈБ: Не би било чудно да се скупштина изјашњава о томе да ли је Земља плоча

Посланик покрета Доста је било и бивши шеф Катедре за биохемију на београдском Универзитету Ратко Јанков рекао је да је ова иницијатива једнака расправи о томе да ли је Земља равна плоча.

Не бих се чудио да следећа иницијатива буде да се Скупштина Србије изјашњава о томе да ли је Земља плоча. Нема елемената да се озбиљно разговара о томе и у питању су бесмислице“, казао је Јанков и додао да је Дарвинова теорија основ када се говори о настанку света.

Ко је поднео петицију против Дарвина?

Министарству просвете, Одбору за образовање, председништву САНУ и универзитетима предата је петиција за ревизију изучавања теорије еволуције, пише Данас,

Како наводи лист, петицију против изучавања Дарвинове теорије еволуције потписала су 52 академика, научна саветника и професора универзитета, 61 доктор наука, пет магистара наука и педесет лекара специјалиста.

Међу потписницима су и 24 инжењера, 19 професора средњих школа, 14 филозофа, филолога и социолога, 25 дипломираних правника и економиста, пет фармацеута и хемичара, осам уметника, пет новинара и пет свештеника.

Уз петицију, у коју је Данас имао увид, наведена је молба да институције којима је достављена озбиљно размотре чињенице наведене у објашњењу петиције и, како пише, „сразмерно значајној улози у нашој држави и друштву допринесу реалном сагледавању и усаглашавању наведених чињеница“.

Потписници и садржина петиције

Петиција је примљена у Скупштини Србије 3. маја и има 166 потписника, међу којима су на десетине академика и доктора наука, али и петорица свештеника СПЦ.

Имена потписника и садржај петиције можете погледати ОВДЕ.

У петицији се наводи да „за сада постоје два схватања о настанку живота и човека (библијско и еволуционистичко)“, да „ниједно од њих није научно доказано“, и да би требало „на адекватан начин упознати ученике и са савременим религијским схватањем“.

Образлажући петицију, њени аутори нису успели да одмакну даље од једне реченице, а да не побркају лончиће. Тако се у уводној реченици наводи да „кроз наставу биологије, теорија еволуције заузима све тврђе неодарвинистичке догматске ставове“, док се нешто касније библијска догма о настанку живота наводи као „схватање“. У преводу: Дарвинова ТЕОРИЈА је заправо ДОГМА, док је блиблијска ДОГМА заправо ТЕОРИЈА.

Дарвинова ТЕОРИЈА је, као што јој назив каже, ТЕОРИЈА. Она најбоље објашњава биолошку еволуцију (и не бави се уопште пореклом живота), што не значи да се у будућности кроз научно истраживање неће појавити нека нова теорија која ће то радити на још бољи начин.

*

Извор: НСПМ

Приредио: СНО