Џафери добио кључеве, у кабинет унио албанску заставу

Џафери ушао у Собрање - Фото: ТАНЈУГ

Џафери ушао у Собрање-Фото: ТАНЈУ

Новоизабрани предсједник македонског Собрања Талат Џафери ушао је данас у кабинет и одмах потом одржао састанак са специјалним извјестиоцем ЕУ у Македонији Самуелном Жбогаром.

Уласком у кабинет у коме се налазе печати за званичну овјеру докумената, нови предсједавајући парламента може званично да преузме функцију и обавијести предсједника Македоније Ђорђа Иванова да постоји нова већина у парламенту.

Након тога, Иванов има рок од десет дана да лидеру СДСМ-а Зорану Заеву преда мандат са састав нове владе.

Џафери је по уласку у свој кабинет унио је и заставу Албаније, што је у дијелу македонских медија протумачено да је тиме јасно показао своје намјере.

Судећи према објављеним фотографијама, Џафери је у свој кабинет унио двије заставице Албаније – једна се налази на његовом столу, а друга поред слике великана македонског сликарства Николе Мартиноског.

Македонски медији преносе да је досадашњи предсједник Собрања Трајко Вељаноски синоћ испразнио кабинет, очекујући да именовање Џаферија буде објављено већ данас у новом „Службеном гласнику“.

Џафери, предсједник Демократске уније за интеграцију, први састанак као предсједник Собрања одржао је током викенда са америчким изаслаником Хојтом Јијем, али не у кабинету који му по функцији припада.

Избор Џаферија, некадашњег команданта Ослободилачке националне армије, оспорава ВМРО-ДПМНЕ, који тврди да је представник Демократске уније за интеграције изабран „супротно закону и пословнику“.

Џафери, који је и први Албанац на функцији предсједника Собрања, раније данас је рекао да закон не дозвољава да у кабинету јавно, поред македонске истакне и албанску заставу, али да ће тај симбол држати на радном столу.

Кључеве кабинета предсједника македонског Парламента Џаферију је дао замјеник генералног секретара Собрања Албанац Неџбедин Ибраими, сазнаје Спутњик.

Убрзо је и на званичној интернет страници те институције име Талата Џаферија званично име предсједника Собрања.

Правници у Скопљу сматрају да овакав поступак није у складу са Уставом Македоније.

Џаферијев први гост данас је био амбасадор ЕУ у Македонији Самуел Жбогар.

Очекује се да Џафери ускоро упути писмо предсједнику Ђорђу Иванову и обавијести га да Зоран Заев има већину у Парламенту.

Избор Џаферија пратио је талас насиља у којем је повријеђено стотињак особа.

До сада је због напада на посланике и новинаре у Собрању ухапшено десетак особа.

*

Извор: РТРС