АЛАХ Акбар! Смрт вам је близу! Сатанисти! – графити су, који су у ноћи између четвртка и петка, осванули на православној цркви Успења пресвете Богородице у Прагу.

Према речима протојереја Срђана Јаблановића, старешине храма, сумња се да ово није дело једног човека, већ да их је било више.

– Ово што се дешава је невероватно за Праг – каже протојереј Јаблановић. – Човек је дошао у цркву, клањао се, запретио нашој продавачици цвећа Тамари, помињао је наша имена, викао „Сви ћете горети у паклу“… Кажу ми да је говорио одлично чешки и руски. Прво је он претио, полиција га је одвела, а чуо сам да су га убрзо пустили. Потом су у петак ујутро осванули графити.

Наш саговорник истиче да је могуће да се ради о особи муслиманске вероисповести. Он додаје да је у Чешкој занемарљив број муслимана и да су овакви инциденти реткост. Црква је наставила са радом, а мајстори већ покушавају да прекрече натписе.

У храму су похрањене кости 131 српског војника из Првог светског рата, а оно што је мање познато је да у крипти цркве централно место заузима крст посвећен краљу Александру Карађорђевићу, у чијем дну се чува део кошуље натопљене крвљу приликом атентата у Марсеју.

Иначе, овај храм су 1925. године, подигли руски емигранти, који су побегли после Октобарске револуције.

Значајан удео у подизању цркве имали су Срби, пре свега краљ Александар Карађорђевић, који је и новчано помогао. Он је обилазио ову цркву кад год је долазио у Праг и поклонио јој је највеће звоно које и данас звони. Ова светиња центар је окупљања православних људи у Чешкој, посебно у престоници Прагу.

Фото Тањуг,Чедомир Петарић


ЗА ВАСКРС БИЛО 3.000 ЉУДИ

Црква успења пресвете Богородице је отворена сваки дан, што је реткост у Чешкој, где се обично служи литургија недељом, а осталим данима су храмови врло често затворени и нису верницима стално доступни као код нас.

Недавно, за Васкрс, у цркви је било чак 3.000 до 4.000 људи. Интересантно је да су ту сахрањени и први чешки премијер Карл Крамарж, Франц Кафка… Црква Успења пресвете Богородице у Прагу била је под јурисдикцијом СПЦ до 1947. године.

Фото Тањуг,Чедомир Петарић

Фото Тањуг,Чедомир Петарић

Фото Тањуг,Чедомир Петарић