ДСС: Дачићев пристанак само на ниво локалне самоуправе биће – капитулација

slobodan-samardzic-dssСАМАРЏИЋ: СРБИ НА КОСОВУ „СВЕ ЧВРШЋИ КАКО ВЛАСТ СРБИЈЕ ПОПУШТА У БРИСЕЛУ“

  • Ако влада прихвати Ахтисаријев план, то значи да ће одбацити Србе као своје грађане и изручити их некој другој држави, али ће они по принципу грађанске непослушности направити своје органе власти и примена свега тога на терену се неће догодити, упозорио шеф посланичке групе ДСС Слободан Самарџић
  • ДСС ће подржати – саопштио је – сваку такву активност Срба на Косову и Метохији која је у складу са Уставом Србије

УКОЛИКО Београд прихвати ниво локалне самоуправе, који се нуди и планом Мартија Ахтисарија, то ће значити капитулацију, а влада ће тиме „одбацити Србе као своје грађане и изручити их некој другој држави“, оценио је данас шеф посланичке групе ДСС у Скупштини Србије Слободан Самарџић.

Самарџић је на конференцији за новинаре ДСС рекао да су Срби на Косову „све чвршћи како власт Србије попушта у Бриселу“ и оценио да влада ставља Устав Србије у други план.

„Срби су најавили да ће уколико буде прихваћено оно што се нуди у Бриселу, а то је ниво локалне самоуправе из Ахтисаријевог плана, прогласити скупштину четири општине и преко ње вршити власт. Ако влада прихвати Ахтисаријев план, то значи да ће одбацити Србе као своје грађане и изручити их некој другој држави, али ће они по принципу грађанске непослушности направити своје органе власти и примена свега тога на терену се неће догодити“, рекао је Самарџић.

ДСС ће, подржати сваку такву активност Срба на Косову и Метохији која је у складу са Уставом Србије.

Он је навео да јавност у Србији пред наставак дијалога 2. априла има мало информација и да постоји „медијска збрка“ око дијалога у Бриселу и последње рунде одржане 20. марта, због чега и „влада делимично сноси кривицу, јер није обавестила српски парламент“.

Самарџић је рекао да та странка нема никакву информацију о евентуалном сазивању седнице Скупштине Србије, будући да нико није најавио ни могућност за то.

„Претпостављам да до 2. априла неће бити седнице Скупштине Србије, а није ствар да нам те извештаје доставе на крају баладе“, рекао је Самарџић, који је подсетио да је Резолуцијом која је усвојена у парламенту предвиђено да највише законодавно тело буде редовно информисано о току дијалога.

Он је казао да се у платформи говори о региону као посебном нивоу власти, који ће имати законодавну, судску и извршну власт, „а од свега тога видимо вапај да косовски премијер Хашим Тачи и висока преставница ЕУ Кетрин Ештон дају извршне надлежности за полицију и правосуђе“.

„Колико видим нису добили ни то, јер очигледно Брисел и Приштина, која је под утицајем Вашингтона, не допуштају да Срби са Косова добију ишта више од онога што је предвиђено Ахтисаријевим планом и оним анексом о локалној самоуправи, где су заправо преписани стандарди из конвенције о локалној самоуправи Савета Европе“, навео је Самарџић.

ФАКТИ.ОРГ