Николић: „Није могуће бирати ЕУ или Косово“ (видео)

sns-tomislav-nikolic

Он је, гостујући у емисији Између две ватре, изјавио да није могуће бирати између Европе и Косова.

Ако бисмо прихватили да се одрекнемо ЕУ нико нам не гарантује да нећемо преговарати са Албанцима и да ће КиМ остати део Србије, али та два питања су повезана, каже Николић.

„Ако Албанци извуку на сто само свој Устав и законе, ако за такав став имају подршку Европске комисије или Савета ЕУ, онда нас тамо неко не очекује“, каже Николић.

Он је додао да кад Приштина изнесе предлог нико не пита шта вам то значи. „Кад ми кажемо да српска заједница треба да управља судством у оквиру заједнице, полицијом у оквиру заједнице, онда се Дачић нађе пред питањем: шта вам то значи. Ми ћемо до четвртка бити спремни да свако питање, сваку област у којој желимо да српска заједница одлучује, да то конкретизујемо“, каже Николић.

Упитан шта су „црвене линије“, председник Србије је појаснио: „Никада не признати независност КиМ, а у дугом временском периоду да не дозволимо на тереиторији српске заједнице да се појави нека оружана сила. То је план који је установила Народна Скупштина Србије.“

На питање да ли је то Ахтисаријев план он је рекао да међународна заједница своје ставове не базира на неком плану, већ на ставу великих држава.

„Неки у Европи подразумевају наше односе као односе два добра суседа, што Србија не може да прихвати. Ни у чему нисмо попустили, али очигледно да је неко рачунао да смо притерани уза зид. Србија нема право, посебно онај који иде да преговара, не може да погази Резолуцију Народне Скупштине“, рекао је Николић и додао да ако се буде ишло испод онога што је њоме предвиђено, то мора пред Скупштину.

„Тренутно су сви они који у Србији одлучују, посебно чланови велеиздајничке Владе, предеседник те Владе и први потпредседник, изложени су великим притисцима“, каже Николић и додаје да притисак праве „ментори независности Косова“.

Унапред знамо да неке дипломатије раде са државама које нису признале Косово и саветују им да га признају, каже Николић. „Чак сам писао неким државама да престану са тим док трају преговори, али са Пакистаном то нисам успео“.

Судбина сваке владе зависи од тога хоће ли Србија отпочети преговоре са ЕУ, и при том не мислим на судбину велеиздајничке владе као персоналног решења, већ на судбину Србије, каже председник.

Он је подвукао да су Срби са севера Косова први пут Резолуцијом уврштени у преговоре.

Упитан да ли се помало склања из читаве приче о преговорима, Николић је рекао:

„Ја мислим да сам кључни човек у свему томе, много тога је засновано на мојој победи на пред седничким изборима, и ниједног часа нисам бежао од одговорности, претходни председници су се извлачили на различите начине – један је говорио у Уставу, други се извлачио преко чиновника, ја сам први изашао. Ниједног часа се не склањам“, рекао је Николић.

„Овај државни врх нису солисти, ово је оркестар, ово су људи који су свесни одговорности која је пред њима, сви су осим мене млађи људи, пред којима је живот, који себи неће да оставе срамоту. Ми исто мислимо о свему“, рекао је Николић.

Линк ка емисији

Б92 / СРБИ НА ОКУП