Страни политиколози: „На помолу (споразум) издаја КиМ“

severna mitrovicaБЕОГРАД – Споразум Београда и Приштине је на помолу и, упркос различитим изјавама две стране, може се очекивати да ће за недељу или две саопштити да је постигнут договор, сматра Џејмс Кери Линдзи, истраживач политике у југоисточној Европи на Лондонској школи економије и политичких наука.

“Оно што знамо јесте да је договорена оквирна верзија споразума, која је базирана на идеији о недељивости Косова и формирању неке врсте заједнице српских општина“, навео је Линдзи за данашњи “Данас“.

Према његовом мишљењу, главни проблем до сада је био страх Приштине да ће српским општинама бити гарантована извршна власт по узору на Републику Српску. Линдзи је, међутим, напоменуо, да је тај страх неоснован, “јер се то неће десити“.

Нико није предлагао, додао је он, да се Заједници српских општина на Косову дају већа овлашћења у оквиру нелегалних косовских институција, а то би, како је оценио, био “рецепт за пропаст“.С друге стране, исктакао је Линдзи, не постоји ниједан разумљив разлог зашто областима где су Срби вехцинско становништво не би требало дати висок степен аутономије у многим областима.

Широм Европе, навео је Линдзи, постоје многи модели успешних аутономија, као што су Јужни Тирол и Оландска острва, које имају слободу да самостално уређују свакодневни живот, али немају могуцност вета када је реч о националној политици.

Према његовом виђењу, Приштина би требало да покаже већу флексибилност што се тиче општина, нарочито што Србија више не помиње поделу Косова.
“Чим је велеиздајничка Влада у Београду показала спремност да разговара о аутономији Срба, уместо поделе, требало је предочити највеликодушнију могућу понуду“, нагласио је Линдзи. Он је истакао и да би, имајући у виду досадашње напоре Београда, била “неправда уколико Србија не буде добила датум преговора у јуну“.

ТАНЈУГ / ДАНАС / СРБИ НА ОКУП