Више десетина хиљада грађана и учесника „Протеста против диктатуре“

Уз песме „Бандијера роса“, „Систем те лаже“, „Пада влада“ и интонирањем химне „Боже правде“ испред зграде Владе Србије отпочео протест полицијског и војног синдиката, заједно са студентима и осталим учесницима „Протеста против диктатуре“. Упркос киши, неколико десетина хиљада грађана, студената, војника и полицајаца наставило је окупљање протестном шетњом улицама Београда.

На протесту су међу окупљенима поред осталих виђени посланици Санда Рашковић Ивић, Ђорђе Вукадиновић и Бошко Обрадовић,  глумац Атељеа 212 Милан Цаци Михајловић и представници СПЦ.

Протестна колона више хиљада људи прешла је Бранков мост и креће се ка Палати Србија на Новом Београду у којој је седиште Министарства унутрашњих послова Србије.

Упркос киши, број окупљених се не смањује, а окупљене су поздрављали градјани који због заустављеног саобраћаја преко моста иду пешке.

Левом траком у смеру ка Новом Београду кретали су се учесници „Протеста против диктатуре“, који су на челу колоне носили транспарент „Вучићу, Шредеру“ и „Док народ гладује, елита се радује“, док су десном страном ишли представници репрезентативних синдиката војске и полиције у пратњи камиона с музиком на чијем је челу био транспарент „Војни синдикат Србије за народ и отаџбину, снага поверење поштовање“.

Учесници су све време звиждали из пиштаљки и певали и скакали уз узвике „Вучићу, лопове“.

Протестну колону усмеравају редари који су професионални војници и полицајци.

Грађани су претходно у Бранковој улици са прозора поздрављали демонстранте.

Учесници певају „Вуче, Вуче, бубо лења“, скандирају „Изадјите напоље“, „Вратите баби пензију“, „Вучићу, лопове“, „Ав, ав“.

На челу колоне која је кренула ка Палати Србија учесници носе транспарент „Војни синдикат Србије за народ и отаџбину“.

Поворка је кренула уз звуке песме „Марш на Дрину“, а учесници носе синдикалне заставе и заставе Србије и транспаренте.

На челу колоне је велики транспарент „Србија гладује, елита се радује“, који носе студенти, а окупљени вичу: „Ав, Ав“ и „Вучићу, лопове“.

Шести дан заредом организован је протест у Београду. Овога пута испред Владе Србије окупили су се Војни и Полицијски синдикат Србије и незадовољни грађани.

Окупљање чланова Полицијског и Војног синдиката Србије, који протестују због материјалног статуса запослених и општег стања у друштву, почело је испред Владе.

Њима су се придружили и грађани, махом млади који шести дан протестују незадовољни победом Александра Вучића на изборима за председника Србије.

Окупљени носе државне и синдикалне заставе, као и транспаренте „Отели су ми стан, смањили пензију, шта је следеће“, „Туђе нећемо, своје не дамо“, „Против дискриминације“, „Но пасаран“, „Хоћемо да живимо не, да преживљавамо“, „Против диктатуре капитала“…

Саобраћај у Немањиној и Кнеза Милоша је обустављен.

„Незадовољни грађани траже смену чланова Републичке изборне комисије, Регулаторног тела за електронске медије, уредника Радио-телевизије Србије, председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и сређивање бирачког списка.

Синдикати војске и полиције најавили су да ће данас, на петом протесту, затражити од Владе поштовање Закона о раду и поправљање стања у Војсци Србије коју по њиховим наводима, „сваког дана напусте четири припадника“.

Полицијски и Војни синдикат Србије одржавају нови протест испред Владе у Београду, незадовољни материјалним статусом запослених у сектору безбедности и општим стањем у друштву које како су навели, „незадрживо тоне у непотизам и све већу корупцију“. Придружили су им се студенти и остали учесници „Протеста против диктатуре“.

Протест је почео интонирањем химне Србије испред Владе. Организатори синдиката су позвали демонстранте да не наседају на провокације и да не праве инциденте, да се одмакну од њих и сниме их телефонима.

Вељко Мијаиловић из Полицијског синдиката Србије се обратио окупљенима и рекао да су прошла времена када су супротстављали полицију народу, и да су данас народ, војска и политика заједно.

„Др Небојша Стефановић је наложио да се ангажују сви запослени у МУП-у данас… Толико о томе колику подршку он има у Министартству… Ако је демократија, и ако нас има шака јада, пусти депешу да може свако да присуствује протесту“, рекао је Мијаиловић.

Он је подсетио да је ово данас пети протест, а да се улази у шести месец како „господа из ове зграде (Владе) не желе да разговарају о унапређењу безбедносног сектора у Србији“.

„Да ли је вама пречи свој народ или други, своја полиција и своја војска“, питао је.

Мијаиловић каже да су их колеге примале свуда, да су недавно били и у Русији, и да су сви разговарали с њима, осим наше власти. Подсетио је да се ради о, како је рекао, највећем синдикату у полицији.

Безбедност нам се урушава, у МУП-у раде људи који немају квалификације за то, који имају дебеле досијее, навео је.

Он је, такође, позвао да протестују мирно, да не праве инциденте, указујући да ће то покушати можда провокатори.

„Српски војник и српски полицајац никада неће издати свој народ“

Новица Антић из Војног синдиката каже да данас са овог места показују да постоји „Србија у којој су „они“, која је, додуше, млађа, и Србија која смо ми“.

Да ли поједини заслужују да буду врховни команданти војске – који се нису удостојили да разговарају с војском две године, питао је Антић.

Само прошле годину ВС је напустило више од 1600 људи, у времену кад је Србија безбедносно угрожена, у тренутку кад је ангажовано више од 60 одсто капацитета Војске Србије на границама, заједно са колегама из полиције, рекао је.

„Једно запамтите – српски војник и српски полицајац никада неће издати свој народ“, поручио је Антић.

Он је рекао да је као млад наредник такво наређење добио 5. октобра, али да је са својим колегама одлучио да то не ураде. Позвао је да то учине сви команданти и данас. Позвао је и генерале да своје пензионисане колеге подрже, као што је генерал херој Срето Малиновић.

„Војницима наређено да учествују у акцији Очистимо Србију, да не би дошли“

„Да би спречили да дођу на овај скуп, већини јединица је наређено да учествују у акцији „Очистимо, Србију“… Они данас у униформама, са метлама у рукама, чисте Србију… Нема проблема, очистићемо, само спремите много контејнера, јер у Србији има пуно ђубрета“, навео је Антић.

Обратио се и министру одбране. Захтевамо да кажете ко је издао наређење неким нашим колегама да попуњавају изјаве да се одричу гласова, поручио му је Антић и устврдио да су многи 2. априла послати на терене, па нису ни били у прилици да гласају.

Он је питао да ли Вучић зна шта представљају синдикати у земљи његовог пријатеља Шредера, и колико се њихово мишљење узима у обзир.

Позвао је колеге војнике да се прикључе протестима.

Више хиљада у колони, кренули ка СИВ-у

За сада је испред Владе Србије више хиљада људи. Блокиране су Немањина улица и Улица кнеза Милоша. Колона је кренула ка Новом Београду и згради сатрог СИВ-а.

Према ранијим најавама учесници протеста требало би да се прошетају до зграде Министарства унутрашњих послова у Улици кнеза Милоша.


Извор: НСПМ, Н1, Спутњик