Напад у Стокхолму: Камион косио пешаке, расте број жртава

Стокхолм — Теретно возило улетело је у групу пешака у Стоклхолму и убило најмање пет особа, а више људи је повређено. Полиција страхује да ће број жртава бити већи.

Напад камионом у Стокхолму Шведска 2017

Шведски премијер Штефан Левен каже да „све указује на то да је у питању терористички напад, а не несрећа“. Једна особа је ухапшена.

Према последњим информацијама, мањи камион је „отет испред једног ресторана“, а затим је око 15 часова улетео у групу пешака и закуцао се у излог радње на улазу у пешачку зону.

Полиција је потврдила да је једна особа ухапшена, а засад нема званичне потврде о броју мртвих. Како је речено локалним медијима, „најмање две особе су страдале“.

Један од сведока је рекао да су „стотине људи бежале“ како их возило не би покосило.

„Видео сам најмање троје мртвих, али их вероватно има више“, каже репортер мреже П4 Мартин Свенингсен.

Медији јављају да су се чули и пуцњи, али то није још потврђено. Полиција је потпуно блокирала кварт и послала обавештење грађанима да избегавају тај део града. Возило се након удара у радњу запалило, а према непотврђеним информацијама, из полицијских возила се преко разгласа грађани „упозоравају на терористички напад“.

Афтонбладет преноси и да је један сведок пријавио да је возач био наоружан.

Инцидент се догодио на улазу у улицу Дротнингатан, познату стокхолмску пешачку зону.

Како јављају локални медији, на месту удеса је више возила хитне помоћи и на десетине полицијских возила, док хеликоптер надлеће блокирану област. Саобраћај у граду је ограничен, а подземна железница је затворена.

Полицијски извори су потврдили за британски „Скај“ да је до инцидента дошло „намерно“, али још не користе реч „тероризам“.

Уколико се испостави да у питању заиста јесте терористички напад, то ће бити трећи напад теретним возилом у Европи у последњих годину дана.

У Ници је у јулу Мухамед Булел камионом улетео на шеталиште током прославе Дана Бастиље и убио 84 особе, а у децембру је у Берлину камионом убијено 12 људи на божићној пијаци на једном централном тргу.

Аналитичари су указивали на то да је овај вид напада „ново оружје“ које ће користити терористи у градским језгрима у Европи.


Извор: Б92