Државни врх нуди све за датум и „спрема тактику за наставак преговора“

dacic keti taciДржавни врх требало би у понедељак да разматра стратегију за наставак дијалога. Ако не буде договора, годину дана ћемо чекати наставак евроинтеграција

ДРЖАВНИ врх Србије у понедељак би требало да разматра стратегију за осму рунду преговора са Приштином, на којој ће се преламати судбина дијалога о Косову и Метохији, али и нашег европског пута.

Кључни политички актери требало би да усагласе даљи редослед потеза уочи наставка разговора 2. априла, пошто у претходној етапи у Бриселу није било помака, јер је Европска унија Београду понудила неприхватљив папир.

Наши званичници су пред деликатним задатком: за столом ће морати да се изборе за извршна овлашћења заједнице српских општина и истовремено да изграде шансе да Србија у јулу добије датум за почетак преговора са ЕУ. Управо ће о тој игри на танкој жици расправљати председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, први потпредседник владе Александар Вучић и остали чланови кабинета.

– Ако се до 16. априла не постигне компромис у дијалогу Србија ће на наставак евроинтеграција морати да сачека до друге половине 2014. године – упозорио је у недљу премијер Дачић.

Он подсећа да је инсистирао на продужетку дијалога, оценивши да се у ових осам дана не може много урадити, осим да се апелује на компромис.

– Заиста смо учинили све, а ја сам лично продужио дијалог. Кетрин Ештон је већ била сакупила фасцикле и кренула да прогласи крај преговора. Није спорно рећи „не“, али оставимо то јуначење пред нашим народом за тренутак када немамо другог избора. Засад покушајмо да нађемо други избор да не бисмо опет дошли у ситуацију да Србија буде оптужена за крах преговора. Ми желимо договор, али да би се то постигло мора постојати барем минимум праведности за све стране.

Премијер је за „Новости“ поновио да ће Београд и даље инсистирати на извршним овлашћењима за заједницу српских општина.

– Нећемо да се она сведе на пуки протокол и на надлежности у лову и риболову.

Први потредседник Вучић апеловао је да се све снаге фокусирају на решавања питања Косова и Метохије.

– У седмој рунди разговора није нам било понуђено ништа, а ми смо понудили многе уступке, концесије и компромисе. Надам се да ће нам у наставку бити понуђено бар нешто, јер је ту у интересу и Европе и региона. Ако Србији буде понуђено ништа, ништа не морате ни да прихватите нити да одбијете. Бесмислено је о томе и изјашњавати се.

Осим окупљања државног врха, није искључено да се пре наставка преговора састане и Народна скупштина. Формалног захтева за сазивање седнице још нема, али извори „Новости“ не искључују да ће и посланици већати о наставку дијалога.

Милован Дрецун (СНС), председник одбора за КиМ, каже нам да би требало и посланици да се изјасне о понуди ЕУ и о даљим потезима државе:

– Очигледно је да Вашингтон, Брисел и Приштина користе нашу велику жељу да добијемо датум за преговоре са ЕУ, па нам онда на сто стављају неприхватљиве предлоге. Без обзира на то, убеђен сам да држава неће прихватити ништа што се противи интересима нашег народа, али и да нећемо одустати од дијалога.

Ванпарламентарна Српска радикална странка оптужила је у недељу државно руководство за издају националних и државних интереса. Радикали су на митингу у Косовској Митровици поручили да Косово мора остати саставни део Србије.

САМАРЏИЋ: ОДБИЈТЕ УЛТИМАТУМ ВЛАДА треба да одбије ултиматум Брисела, који не одустаје од намере да Србији одузме Косово – поручио је у недељу потпредседник ДСС Слободан Самарџић на скупу „Никад у НАТО“.
– Данас смо готово пред завршетком једног трагичног процеса за ову земљу, али верујемо да се тај чин и наум неће никада спровести у дело. На влади је огромна одговорност да одбије бриселски ултиматум и да не потписује споразуме по којима никада више нећемо моћи да се вратимо на Косово. Једино тако имамо неке шансе да очувамо Косово и државу у целини.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП