Десет мртвих и 50 рањених у експлозији, покренута истрага због тероризма (фото, видео)

Спасилачке екипе испред метроа у Санкт Петербургу

Истражни комитет Русије саопштио је да је покренута истрага због тероризма поводом експлозије у метроу у Санкт Петербургу у којој је 10 особа погинуло док је скоро 50 рањено.

Како су раније јавили медији, експлозија јодјекнула у вагону метроа који се кретао између станица „Сени трг“ и „Технолошки институт“.

Нешто раније је портпарол гувернера Санкт Петербурга Андреј Кибитов рекао да је више од 50 рањених.

„Са нама раде лекари. Број бригада прве помоћи у овом тренутку износе 17, и само ће се повећавати“, написао је он на Твитеру. 

Руски председник Владимир Путин, који се налази у Санкт Петербургу, изјавио је да разматра све верзије догађаја, укључујући тероризам.  

„Непознати су разлози (експлозије), зато је још рано говорити о томе. Истрага ће показати“, рекао је Путин уочи састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком.

„Природно, увек се разматрају све верзије — и уобичајене и криминалне, пре свега појава тероризма. Видећемо. Истрага ће ускоро дати све одговоре“, рекао је Путин.

Најновије вести
  • 18:00

    Представник организације „Официри Русије“ и ветеран противтерористичке јединице „Алфа“ Игор Шевчук тврди да у овом нападу нема ничијег „потписа“, као и да је у питању општа терористичка пракса.

    Он је истакао да је у питању терористички напад будући да никаквог другачијег криминалног трага не постоји.

    „Ускоро ће бити прегледани сви видео снимци сигурносних камера и сазнаће се ко је активирао експлозивну направу. Руски безбедносни органи ће ускоро одмотати клупко и имаћемо прецизнију информацију“ додао је.

    Шевчук је подсетио да је у Русији у последње две године, захваљујући оперативном и добром раду безбедносних служби, велики број оваквих трагедија спречен.

     Последице експлозије у Санкт Петербургу, Русија

    © Sputnik/ Александр Тарасенков
  • 17:53

    Члан стручног тима комитета за безбедност Московске думе Дмитриј Јефимов сматра да се ради о терористичком акту, имајући у виду да је нађен велики број касетних елемената попут металних опиљака који су нанели тешке телесне повреде.

    У тесном вагону чак и мала количина експлозива даје веома велики ефекат, док се на на снимцима види да су врата вагона избијена ка споља, што указује на значајно јак експлозив, додаје он.

    „Мислим да то што се сада десило у Санкт Петербургу представља лични изазов руском председнику будући да се он тренутно налази у том граду. Верујем да ће сада бити спроведене апсолутно све мере како би оперативна истрага пронашла починиоце“, истиче Јефимов. 

  • 17:45

    Истражни комитет Русије саопштио је да је покренута истрага због тероризма, иако су у оптицају и друге верзије.

  • 17:36

    Шеф српске дипломатије Ивица Дачић упутио министру иностраних послова Русије Сергеју Лаврову телеграм саучешћа поводом терористичког напада у Санкт Петербургу.

    „Са тугом и неверицом примили смо вест о погибији недужних грађана у експлозијама у метроу у Санкт Петербургу, током којих је и велики број људи повређен. Упућујем вам изразе најдубљег саучешћа и подршке у овим тешким тренуцима“, наводи се у Дачићевом телеграму.

  • 17:33

    Паљење свећа испред руске амбасаде у Београду поводом експлозије у Санкт Петербургу.

  • 17:21

    Власти Санкт Петербурга увеле су тродневну жалост због експлозије која се догодила у метроу која је однела 10 живота.

  • 17:17

    Истражни комитет Русије саопштио је да се експлозија догодила у тунелу док је метро био у покрету али да је машиновођа донео исправну одлуку тиме што није зауставивио воз.

    Није искључено да је добра одлука машиновође допринела да број жртава не буде још већи, додаје се.

  • 16:30

    Руски председник Владимир Путин наложио је властима Санкт Петербурга да предузму све мере како би се пружила помоћ породицама погинулих и рањених у метроу, саопштио је Кремљ.    

    Руски председник Владимир Путин на форуму Арктик - територија дијалога

    © Sputnik/ Григорий Сысоев
  • 16:28

    Нова импровизована експлозивна направа пронађена је на метро станици „Трг устанка“ у Санкт Петербургу и успешно је деактивирана, саопштио је Национални антитерористички комитет Русије.

    Специјалне службе настављају да предузимају неопходне мере како би елиминисале све преостале терористичке претње, додаје се.

  • 16:21
    Александар Вучић у Кремљу

    Вучићeв телеграм Путину и Медведеву: Безумни акт тероризма

    Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа председнику и премијеру Русије Владимиру Путину и Дмитрију Медведеву у којем изражава дубоку потресеност због вести о стравичној експлозији у метроу у Санкт Петербургу, која је, како каже, очито терористички акт.

    ДАЉЕ

  • 16:15

    Према најновијим информацијама руског Националног антитерористичког комитета деветоро људи је погинуло, а преко 20 рањено у експлозији у метроу у Санкт Петербургу.

    Свим рањеним је пружена адекватна медицинска помоћ, додаје се.

  • 16:09

    Шеф британског Форин офиса Борис Џонсон изразио је саучешће поводом експлозије у метроу у Санкт Петербургу.

    „Шокиран сам вестима о експлозији. Моје саучешће свим породицама погинулих“, написао је он на свом Твитер налогу.

  • 16:06

    Још је рано говорити о узроцима експлозије у метроу, све верзије се истражују, изјавио је званични представник Тужилаштва Русије Александар Куреној.

    „Данас се у Санкт Петербургу догодила страшна трагедија. Многи су погинули, а велики је број и рањених. Изражавамо најдубље саучешће породицама погинулих и брз опоравак рањенима“, додао је он.

    Десет особа је погинуло док је више од педесет рањено у експлозији у метроу у Санкт Петербургу

    © REUTERS/ Elena Kenunen/Interpress
  • 15:49

    Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је тврдње да је руски председник Владимир Путин требало да прође поред метро станице у тренутку када се догодила експлозија.

    „То су глупости“, рекао је он.

  • 15:24

    Русија ће жестоким мерама одговорити на овај инцидент, изјавио је шеф комитета за одбрану Савета федерације Русије Франц Клинцевич.

    Он је оценио да су експлозије у метро највероватније терористички напад, упркос свим мерама које безбедносне службе предузимају у Русији.

    „Одувек смо говорили да терористи Русију сматрају непријатељем број један“, нагласио је Клинцевич.

    Председник комитета Савета Федерације за одбрану Франц Клинцевич

    © Sputnik/ Владимир Федоренко
  • 15:04

     

     

    В Петербурге в метро прогремело два взрыва ,есть погибшие #взрыв #метро #петербург

    Објава коју дели Сергей Киракосян (@s_ega19) дана 3. Апр 2017. у 5:48 PDT

  • 14:57

    Очевидац несреће у метроу Јекатерина Сергејева за Спутњик:

    „У време експлозије сам путовала дуж плаве линије, ка станици „Невски проспект“. Наш воз је стао у тунелу између две станице и тако стајао неких пола сата. Људи нису схватали о чему се ради. Јављено је да су сви излази и улази у метро затворени, блокирани. После неког времена нам се обратио машиновођа путем разгласа и замолио да отовримо прозоре, како би ваздух улазио у вагоне. Како се неки прозори нису могли одмах отворити, дошло је до мале панике“, рекла је она. 

    „Прошло је још неко време и наш воз је кренуо, ми смо стигли на станицу „Невски проспект“. Људи су почели да трче, било је много дима, сви су лица прекривали шаловима. Изашла сам на улицу“. Према њеним речима у центру има много полиције, кола хитне помоћи, ватрогасаца…    

  • 14:47

    Све станице метроа у Санкт Петербургу су затворене

  • 14:43

    На лице места пристижу кола хитне помоћи

  • 14:39

  • 14:37
  • 14:36

    Владимир Путин разговарао са директором ФСБ о ситуацији у метроу.

  • 14:34

    Московски метро предузима додатне мере безбедности.

  • 14:32

    Више од осам станица метроа затворено.

  • 14:21

    Међу рањенима има и деце

  • 14:19

    Руски председник Владимир Путин обавештен је о експлозији у Санкт Петербургу

  • 14:18

    У спасилачкој служби су саопштили Спутњику да је рањено најмање 10 особа, приликом експлозије у метроу у Санкт Петербургу.

    „Врата вагона су дигнута у ваздух“, рекао је саговорник агенције.

  • 14:11

    На станици се види јак дим

  • 14:03

    У петербуршком метроу су затворене три станице – „Садова“, „Трг устанка“ и „Технолошки универзитет“, рекао је извор Спутњика.

    *

    Извор: Спутник