Дан када је оборен Ф-117А (анимација)

Ловац бомбардер Ф-117А, који је учествовао у НАТО бомбардовању СРЈ, оборен је на данашњи дан пре 18 година, у атару села Буђановаца.

 Летелицу Ф-117А оборио је Трећи ракетни дивизион 250. ракетне бригаде ПВО. У 20.42 часова, захваљујући способности јединице, исправној техници и „малој техничкој иновацији“ дивизон је успео да са земље погоди летелицу.

Авион је пао у атар села Буђановаца, пошто је претходно гађан са две ракете типа „нева“. Јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

Пилота обореног авиона Дејла Зелка евакуисале су америчке снаге.

Ф-117А „ноћни соко“ репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, према објављеним подацима, 1.270 пута непримећен пролетео ирачким небом, у 39 борбених мисија.

Авион Ф-117 конструисан је у облику брушеног дијаманта, што је необично за летелице те намене. У америчкој војној терминологији добио је назив „стелт“, што на енглеском језику значи „кришом“, „у потаји“, или „невидљиви“.

Ф-117А представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, што му је омогућавало да буде „невидљив“ за све радарске системе.

Дизајн авиона тог типа има много оштрих углова, чинећи скуп кривина од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући специјалним композитним материјалима од којих је сачињен, летелица се не може регистровати на радару.

Делови оборене летелице (архивска фотографија)

Делови оборене летелице (архивска фотографија)

Пре борбеног лета Ф-117А, прецизно се утврђују локације радара и уносе се у компјутер који се зове „Елвира, господарица ноћи“, а он потом одређује маршруту лета.

О томе како су Срби успели да надмудре „Елвиру“ писао је њујоршки лист Њузвик у јулу 1999. године.

„Три ноћи пре судбоносног лета Ф-117А, авиони ‘стелт’ летели су практично истом маршрутом. Срби су сваки дан померали радаре, а укључивали их само накратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО-а за детектовање“.

Њујоршки лист навео је да је четврте ноћи, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео да шљашти, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.

*

Извор:РТС