ПРВА ЖРТВА НАТО-А МЕЂУ ВАЗДУХОПЛОВЦИМА: Прича о хероју – пилоту Животи Ђурићу (ФОТО и ВИДЕО)

života đurić pilot

У ратно пролеће 1999. године Ваздухопловство ВЈ обавило је невероватних 248 летова, од чега 36 борбених. Ово је прича о ратним акцијама 98. ловачко-бомбардерског авијацијског пука (98. лбап), јединице која је базирана на аеродрому у Лађевцима код Краљева.

Тог јутра, 25. марта 1999. године, припадници ОВК су ликовали јер је претходне вечери НАТО почео рат против СР Југославије, када су се изненада њихове базе широм Космета нашле на удару авијације. У први мах нису схватили ко дејствује по њима, али им је убрзо постало јасно да, упркос надмоћи западне војне алијансе у ваздушном простору, по њима дејствују авиони југословенског РВ и ПВО. Реч је о широј јавности непознатој епизоди из тог рата, чији се детаљи први пут званично објављују у “Политици”.

Авиони који су вршили борбена дејства полетали су са аеродрома Лађевци и Поникве јер њихове писте прве ноћи агресије нису биле онеспособљене. Летели су у групама од по 2 до 4 авиона, веома ниско пратећи конфигурациоју терена, великом брзином (800км/х). Летови су представљали велики напор за пилоте јер су трајали од 30 до 50 минута (за најудаљеније мете према према граници са Албанијом).života đurićМеђу онима који су полетели 25. марта 1999. у напада на циљеве тзв.ОВК на Косову и Метохији, тј. на њиховом челу налазио се како то и доликује потпуковник Живота Ђурић у том монемту командант 241. ловачко-бомбардерске ескадриле популарно зване „Тигрови“.

Ђурић је дејствовао на подручју Глоговца, нападајући командно место и складиште у бази тзв. ОВК, командно место и складиште уништио је са две бомбе. Током маневрисања, када је због конфигурације терена морао да окрене авион на бок, на малој висини погођен је ватром са земље, највероватније из тешког митраљеза. “Орао” је, према расположивим сазнањима, под релативно малим углом ударио у земљу.

Два дана се херој модерних времена, легендарни командант Живота Ђурић водио као нестао. Сахрањен је у родном Параћину и иза њега је остала супруга, син и ћерка, имао је непуних 36 година.

*

Извор: Опанак