САХРАЊЕН РАДНИК КОЈИ СЕ ОБЕСИО У „ГОШИ“: Драгана је убила немаштина

Радник паланачке „Гоше“ пресудио себи недељу дана пре преговора синдиката и власника о изласку из кризе

 Фото ТАНЈУГ/ С. Радовановић

Фото ТАНЈУГ/ С. Радовановић

СПОРНО је то што посла има све више, а пара све мање. Што нам на платним листама пише да нам одбијају за социјално и пензионо осигурање, а немамо задравствене књижице три године. Спорно је што примимо 6.000 динара плату за месец дана. Е, због тога се човек обесио.

Овако радник „Гоше“ Милан Вујчић објашњава самоубиство колеге Драгана Младеновића, кога су запослени пронашли у среду у радионици машинске обраде. Младеновић (56) је 35 година провео у погонима „Гоше“, цео радни век.

Драган је данас сахрањен. „Гоша“ је преузела на себе плаћање погребне опреме и трошкова сахране. Синдикати најављују помоћ мајци и сину покојног колеге.

Његово самоубиство не само што је болно одјекнуло, него је и отворило у јавности питање положаја 375 запослених који, упркос томе што посла има, не примају редовно плате. Поставља се и питање одговорности за кршење закона, јер „Гоша“ годинама не измирује обавезе према радницима и држави.

ФШВ „Гоша“ била је један је од водећих произвођача железничких возних средстава у Југосавији, а приватизацијом је 2007. године постала део словачке компаније „ЖОС Трнава“. Последња вест из „Гоше“ је да се ради на модернизацији 25 вагона, за коју је „Србија воз“ извдојио 210 милиона динара.

Након ове, стигла је вест да се Драган обесио, јер није имао пара да се лечи и прехрани породицу.

Радници су незадовољни учинком синдиката, а криве власника и државу која је омогућила да фабрика на овај начин послује.

Радницима се дугује 20 плата, а од децембра 2013. године фабрика је у блокади. Од 2014. радници немају оверене здравствене књижице.

– Од државе немамо подршку. Она је ово ћутке дозволила, а требало је да каже после три месеца: не плаћате доприносе, ни социјално, затварајте фабрику – каже Милорад Милорадовић, председник Самосталног синдиката „Гоше“.

Наводе и да је опстанак немогућ уколико се не реши блокада рачуна.

– Признајем грешку синдиката, што смо чекали да држава реагује јер четири године радимо у сивој зони – каже Љубомир Савић, председник синдиката Независност.

– Урадили смо вагоне који су у вожњи, а нису фактурисани, па је део дугова отишао у блокаду. Уз остале блокаде, од добављача и Пореске управе, то је око 600 милиона динара. Док не будемо деблокирани, све је узалуд причати, јер не можемо да идемо на тендере, већ послове можемо да добијамо преко посредника – каже Савић.

Следећа седмица могла би бити кључна за излазак из агоније.

– Имамо заказан састанак са газдом за понедељак. Очекујемо од власника фабрике да прихвати план изласка из кризе, који нуди и држава. Суштина је репрограм дугова, како би деблокирали фабрику, повезали стаж и оверили радницима књижице – каже синдикалац Савић.

Уколико преговори не донесу решење, сви запослени могли би да туже фабрику, што је најгори сценарио.

Фото ТАНЈУГ/ С. Радовановић

РАДНИКЕ ТРЕТИРАЈУ КАО РОБОВЕ

УПОЗОРАВАЛИ смо владе да велики проблем постају послодавци који не исплаћују зараде и не уплаћују порезе и доприносе, кажу у Савезу самосталних синдиката Србије. Нажалост, самоубиство нашег колеге у „Гоши“, Драгана Младеновића, показује још једном немоћ или саучесништво државе у, за 21. век незамисливим појавама у Европи, као и свемоћ послодаваца да раднике третирају као робове, њихов рад обезвређују и газе њихово достојанство.

– Јавно питамо менаџмент „Гоше“, како сте ви господо живели ако 15 месеци нисте имали примања? Или, ти аршини важе само за раднике? И захтевамо од свих надлежних државних органа да се најоштрије казне сви они који су у таквим злоупотребама учествовали – кажу у СССС.

У БЛОКАДИ 1.097 ДАНА

Фабрика „Гоша“ је приватизована 30. јануара 2007. године. Купац је био словачки „ЖОС Трнава А. С.“, који је платио 140.440.000 динара, односно 1,8 милиона евра по тадашњем курсу.

„Гоша“ је продат путем јавне аукције, што је подразумевало да држава новог власника, његове поступке и инвестиције контролише свега две године. За то време, тадашња Агенција за приватизацију утврдила је да није било кршења уговора: производња је настављена у потпуности, делатност је задржана, а број запослених је с почетних 639 у моменту продаје достигао 946 на дан последње контроле, 24. децембра 2008. године, наводе у Министарству привреде.

– Зараде су у том периоду редовно исплаћиване – кажу у овом министарству. – Словачки инвеститор испунио је и уговорених 2.003.003 евра инвестиција и доставио извештај ревизора, чиме од 2. фебруара 2009. године ова фабрика није више у надлежности контроле Агенције за приватизацију.

Да је све било по принципу „држи воду док мајстори оду“, постаје јасно тек после приватизације и периода контроле.

Према подацима принудне наплате Народне банке Србије, рачун Фабрике шинских возила „Гоша“ у непрекидној је блокади укупно 1.097 дана, тачније од 22. марта 2014. године, због износа од 602,9 милиона динара доспелог дуга, што је 4,8 милиона евра.

Дугови му се мере милијардама: око две милијарде краткорочних кредита и обавеза према добављачима у земљи и иностранству и још 72,6 милиона динара дугорочних кредита из иностранства. У ово улази и 305 милиона динара дуга „Гоше“ према матичном предузећу „ЖОС Трнава“ у Словачкој у износу од 305 милиона динара.

*

Извор: Новости