БРАТ ВУКА ДРАШКОВИЋА КУПИО ВРШАЧКЕ ВИНОГРАДЕ 2013. вредели 29 милиона, 2017. продати за 4,6 милиона евра

vrsacki-draskovic

Како пишу Новости, власник “Свислајона”, Родољуб Драшковић, купио је у петак “Вршачке винограде” за 575 милиона динара (нешто више од 4,6 милиона евра). Почетна цена је била 480,2 милиона динара, што је половина тренутне процењене вредности..

Држава је три пута преко тендера покушала да прода „Вршачке винограде”, а фирма је данас продата из стечаја.

Последњи покушај 2013. године је пропао, а компанију је онда била процењена на 29 милиона евра.

Након тога, „Вршачке винограде” је реструктурирање чувало од стечаја све до новембра 2015. године. У међувремену вредност „Вршачких винограда” је опадала па је сада процењена на свега око 960 милиона динара, што је непуних осам милиона евра, иако на списку имовине тог банатског гиганта има 206 објеката, 516 парцела, 140 возила.

Име Родољуба Драшковића и “Свислајона” су се последњи пут помињала током афере с кашицама “Јувитана”. Након налаза Министарства здравља да у кашицама постоје недозвољене количине пестицида, фабрика је повукла свих 18 спорних кашица и сокова и зауставила њихову производњу.

У наставку вам преносимо део текста са Фејсбук странице НИН-а, о овом успешном привреднику:

Портрет Родољуба Драшковића, власника Свислајон-Такова

Фото: Тамара Радановић

Приватизациони родољупци

Већина фирми, које је купио овај српски бизнисмен, већ је пропала и у свима сада ради упола мање људи него што је раније запошљавала само Индустрија алата из Требиња или Митрос из Сремске Митровице

Искусном финансијском форензичару било би потребно време да расветли како је српски бизнисмен из Херцеговине, Родољуб Драшковић, оснивао, припајао, раздвајао, брисао и уписивао своја предузећа у привредне регистре и због чега.

Зашто се и данас на интернет-страници компаније Свислајон-Таково, помиње концерн или пословни систем, ако су фирме у власништву Драшковића заправо интегрисане у компанију која се, према подацима Агенције за привредне регистре, назива Свислајон-Таково група и обично је друштво са ограниченом одговорношћу регистровано у Новом Саду, у којем Родољуб Драшковић има 7,1 одсто удела у власништву, док се преосталих 92,9 одсто уписује на фирму из Швајцарске – ДРД Свислајон мултинационална компанија за производњу, технологију, финансијски инжењеринг и консалтинг.

Циници би рекли мултипрактик, и не би превише погрешили. Јер, Родољуб Драшковић, који је из своје виле на Дедињу, опремљене и отвореним и затвореним базеном, пре неколико година преко једног лајф стајл магазина поручивао да је његова мисија борба против сиромаштва, заправо је током процеса приватизације у своје пословно јато сјатио фирме различитих профила и најразличитије производње, а да сиромашнима нимало помогао није.

dvorac1

Foto: segment-rs.com

Иначе, Родољуб Драшковић је, између осталог, власник велелепног дворца у Требињу, који се простире на два и по хектара и за који сматра да “није битно колико је новца у њега уложено.”

vladika

Foto: mojahercegovina.com

Дворац – резиденцију је освештао Владика Григорије, који је том приликом истакао да је Родољуб Драшковић “човјек који има пространо срце, јер оно што има дијели са другима, помаже људима тако што их запошљава, даје им да живе и да раде” – пише “Моја Херцеговина.

Родољуб о себи за портал “ Лепота и здравље” давне 2009. године каже: “Моја мисија је борба против сиромаштва”, а о политичарима “Многи политичари имају амбицију да се за један мандат обогате и то на штету обичних људи. Та идеја ми је страна”

Сигурни смо да су запослени у Вршачким виноградима пресрећни због новог власника, те да се радују речима Владике Григорија који је рекао да Родољуб дели са људима оно што има, те да ће им дати да живе и да раде.

Истовремено смо сигурни да је Родољуб човек принципа и човек од речи, као његов брат Вук, тако да нема бојазни за Вршачке винограде.

Извор: Јутарњи гласник